Škrty ve státních firmách. Lesy ČR už tolik neřeší kůrovce, České dráhy omezují administrativu

Zdroj: Grafika e15

Rušení pracovních míst a propouštění se nevyhýbá ani státním firmám. Důvody jsou různé. Zatímco Lesy ČR už tolik neřeší kůrovce, takže potřebují méně pracovníků lesní správy, Povodí Labe se potýká s propadem příjmů a tlakem státu na zeštíhlení. A České dráhy sice nabírají až stovky strojvedoucích, elektrikářů nebo strojních zámečníků, v administrativě ale digitalizují a ruší místa.

„K plošnému propouštění jsme tedy nepřistoupili,“ říká tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský a upřesňuje, že zaměstnanci, kteří přišli nebo ještě přijdou o práci, se počítají „v řádu vyšších desítek osob“. Přesto se dráhy i v příštím roce chystají nabírat, opět ale jen v provozních a technických oborech, například v těch, které zajišťují údržbu vozidel. Jízdenky si však lidé stále častěji kupují přes e-shop nebo aplikaci Můj vlak, proto možná dojde i na lidi zaměstnané v prodejích, připouští Šťáhlavský.

ČD právě s odbory řeší kolektivní smlouvu na další rok, jaké navýšení mezd ale požadují, nechce dopravce vzhledem k probíhajícímu jednání komentovat a odbory nechaly stejný dotaz e15 také bez odpovědi. Letos tarifní mzdy vzrostly podle dohody o 5,2 procenta a kvůli vysoké inflaci zaměstnanci v průběhu září dostali navíc jednorázově deset tisíc korun.

České lesy v posledních šesti letech výrazně trápila kůrovcová kalamita. Kvůli ní nabraly Lesy ČR mnoho technických pracovníků do lesního hospodářství a také sezonních dělníků na ochranu lesa. Nejsilnější náraz kalamity ale pomalu odeznívá a státní podnik, který měl loni podle výroční zprávy 3708 zaměstnanců, už v příštím roce na lesních správách tolik lidí potřebovat nebude.

Lesy ČR tak zruší 103 pracovních míst, převážně ke konci letošního prosince. „Ve většině případů zaměstnancům na rušených pozicích skončí pracovní poměr uplynutím doby určité, plánovaným odchodem do starobního důchodu nebo jim bylo nabídnuto v rámci podniku nové pracovní uplatnění,“ upřesňuje mluvčí podniku Eva Jouklová.

Povodí Labe se také nevyhne propouštění, jeho hlavní příčinou je ale významný propad příjmů. Snižování počtu zaměstnanců se odehraje „i v návaznosti na požadavky státu,“ připomíná mluvčí podniku Hana Bendová. Jako další důvod tohoto kroku zmiňuje „zajištění konkurenceschopné mzdy zaměstnanců“.

Ještě před deseti lety Povodí Labe zaměstnávalo téměř tisíc lidí, ke konci loňského roku jich bylo jen 863, zhruba o deset procent méně. Letos ale došlo k významnému propadu příjmů z odběrů povrchových vod, které se používají například při chlazení v průmyslových provozech, a kvůli chybějícím 225 milionům korun musel podnik upravit finanční plán. Navýšil také cenu povrchových vod pro druhé pololetí tohoto roku, tím ale propad vykryje jen ze šestnácti procent. „Zbývajících 84 procent řeší státní podnik úsporou nákladů, včetně těch osobních,“ popisuje Bendová.

Do konce roku a v první polovině roku příštího tak Povodí Labe bude muset propustit až pět procent lidí, což podnik už v červnu projednal s odbory. „Ke snižování počtu zaměstnanců přistupujeme citlivě, snažíme se využívat přirozené odchody, například do starobního důchodu,“ ujišťuje Bendová. Zdůrazňuje ale, že se nižší počet zaměstnanců nesmí projevit v horší péči o vodní toky.

Také zaměstnanci sdružení v Odborovém svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR už vyjednávají mzdy na další rok. Budou chtít dostat přidáno mezi čtyřmi až šesti procenty podle ekonomické situace podniku. Letos se pracovníkům podle předsedkyně svazu Jaroslavy Nestěrové zvedly mzdy o dvě až osm procent v závislosti na odvětví.