Ranní check: Fed zvýšil základní úrok, Důchodové pojištění bude výhodnější

Šéf Fed Jerome Powell

Šéf Fed Jerome Powell Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 124. den roku, svátek má Květoslav. V tento den roku 1979 se Margaret Thatcherová stala první ženou ve funkci předsedy vlády Spojeného království.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Důchodové připojištění bude výhodnější. Těm nejspořivějším přidá stát 110 korun měsíčně

Od ledna vzroste přibližně o polovinu nejvyšší možný státní příspěvek penzijního připojištění, lidé si však budou muset každý měsíc ukládat více peněz. Strop, nad který už bonus neporoste, má podle návrhu ministerstva financí stoupnout z tisícikoruny na 1700 korun. Tito střadatelé získají od státu 340 korun měsíčně místo stávajících 230 korun. Ještě v březnu se počítalo se zvýšením jen o 40 korun. Přesto by měly být dopady na výdaje státního rozpočtu spíše pozitivní.

✅ Cestování na splátky. Airbnb ohlásilo velké změny, v létě čeká 300 milionů hostů

Platforma pro ubytování Airbnb ohlásila výrazné změny ve vztahu k zákazníkům. Firma v očekávání nejsilnější sezony od založení například zavedla ve spolupráci s fintechovým startupem Klarna odloženou platbu za ubytování, prioritní zákaznický servis nebo nižší poplatky za dlouhodobé pobyty. Chce se také více soustředit na nabídku ubytování ve formě jednotlivých pokojů v obydlených bytech. 

✅ Česko, vrakoviště Evropy. Letitý vozový park ještě zestárne přechodem na elektromobily

Osobní automobily registrované v Česku patří k suverénně nejstarším v Evropě. A může být ještě mnohem hůř. Přijme-li Evropa emisní normu Euro 7 v „přísné“ podobě, v Česku patrně ještě vzroste nynější už tak vysoký průměrný věk aut, který činí šestnáct let. Stáří vozů je přitom v nepřímé úměře k bezpečnosti provozu i ekologické zátěži, na jejíž snižování Euro 7 cílí.

✅ Fed zvýšil základní úrok o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) ve středu na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma pět procent až 5,25 procenta. Centrální banka v prohlášení naznačila, že možná pozastaví další zvyšování úroků.

Zvyšováním úroků se Fed snaží zpomalit inflaci, která v březnu činila pět procent. Růst úroků má snížit výdaje za zboží a služby a dostat inflaci zpět k dvouprocentnímu cíli.

Stane se dnes:

  • Jednání premiéra Petra Fialy (ODS) se zástupci dodavatelů energií a příslušných úřadů.
  • Briefing kancléřky Jany Vohralíkové, na kterém představí změny v organizační struktuře Kanceláře prezidenta republiky. 
  • Německý automobilový koncern Volkswagen zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.
  • Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Analytici očekávají další zvýšení základních úrokových sazeb.