Ranní check: Hello bank! se stahuje z českého trhu, developerům v Brně padá byznys

Pobočka Hello bank! v Praze na Andělu

Pobočka Hello bank! v Praze na Andělu Zdroj: Hello bank!

  • Hello bank! odchází z českého trhu
  • Byznys s byty v Brně se propadl o 60 procent
  • Česká pošta chce prodejem budov získat 750 milionů
  • Trh dodavatelů energií se konsoliduje

Dobré ráno! Je 94. den roku, svátek má Ivana. V tento den v roce v roce 1975 založili Bill Gates a Paul Allen založili společnost Microsoft.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Hello bank! se stahuje z českého trhu. Její klienty chce převzít Česká spořitelna

Hello bank!, která je pobočkou největší francouzské banky BNP Paribas Personal Finance, postupně ukončuje své aktivity na českém trhu. Od pondělí přestává poskytovat novým klientům veškeré produkty. Hello Bank! to uvedla na svých webových stránkách. Podle dvou zdrojů e15 z bankovních kruhů chce aktiva a klienty Hello bank! převzít Česká spořitelna.

✅ Byznys s byty v Brně padl o 60 procent

Celkem 108 bytů se podařilo prodat developerům v Brně za první tři měsíce letošního roku. Podle dat developerské společnosti Trikaya se jedná meziročně o šedesátiprocentní propad. Trh s novými byty v Brně zamrzl v loňském roce v návaznosti na rapidní růst úrokových sazeb hypoték. V průměru se tam teď prodává jeden nový byt za den.

✅ Česká pošta chce prodejem budov získat 750 milionů

Necelou osminu nákladů na ozdravení České pošty a její přeměnu v moderní firmu by mohl dodat prodej nepotřebných nemovitostí, v nichž od července skončí poštovní pobočky. Zánik tří stovek obslužných míst ze stávajících 3200 zároveň státnímu podniku ušetří stovky milionů korun ročně na provozních nákladech. Propuštěno bude nakonec 950 zaměstnanců místo donedávna odhadovaných šestnácti set. Transformace pošty plánovaná na letošní a příští rok si vyžádá 8,4 miliardy korun, předpokládá vláda.

✅ Trh dodavatelů energií se konsoliduje. Své zákazníky prodal další menší hráč

Na maloobchodním trhu dodavatelů energií skončila další firma. Společnost Česká Regionální Energetika, která měla ještě v lednu zhruba 3700 odběrných míst, prodala svůj zákaznický kmen domácností svému konkurentu První česká energie. Prodávající se chce soustředit už jen na velkoobchod, potažmo dodávky velkoodběratelům, tedy větším podnikům.

Stane se dnes:

  • Prezident Petr Pavel přijme izraelského ministra zahraničí Eliho Kohena
  • Obviněný bývalý americký prezident Donald Trump předstoupí před soud na Manhattanu v New Yorku
  • Finsko se oficiálně stane členem NATO, které tak bude čítat 31 členských států
  • Ministr práce Marian Jurečka bude jednat s hnutím ANO na téma důchodů