Ranní check: Investice do startupů se zadrhly, Fialova cesta do Asie pomůže hlavně zbrojařům

Český premiér Petr Fiala v Singapuru

Český premiér Petr Fiala v Singapuru Zdroj: Twitter Petra Fialy

Dobré ráno! Je 110. den roku, svátek má Marcela. V tento den před 13 lety došlo k explozi na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, v důsledku čehož došlo k největšímu zamoření pobřežních vod ropnou skvrnou v historii USA. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Akcie Netflixu zpevnily o sto procent, pomohl boj proti sdílení hesel

Když americká společnost Netflix loni v dubnu zveřejnila výsledky hospodaření za první tři měsíce roku, mezi investory vypukla panika. Kurz akcií se prudce propadl poté, co firmě poprvé od roku 2011 klesl počet předplatitelů. Vypadalo to, že do té doby rychle rostoucí průkopník internetové televize má nejlepší časy za sebou. Nyní ale vše naznačuje, že se dění v Netflixu vrací do správných kolejí. Pomáhá tomu i boj proti sdílení hesel mezi uživateli.

Příliv peněz do mladých firem zachvátila paralýza

Nestabilní ekonomická situace a zvyšující se úrokové sazby centrálních bank zpožděně doléhají na startupový svět. Svědčí o tom stále nižší objemy peněz, které investoři v posledních měsících posílají do mladých firem po celém světě. Turbulence se nevyhýbají ani Česku. Investoři v rekordním loňském roce napumpovali do startupů za první čtvrtletí 161,5 miliardy dolarů, letos ve stejném období to bylo pouze 75,7 miliardy dolarů. 

✅ Na Fialově asijském turné hrají prim zbrojaři. Zakázku z Vietnamu si přiveze letecká škola

Pryč jsou dny, kdy se česká zahraniční politika řídila imperativem „Čelem k Číně!“. Současná vláda Petra Fialy (ODS) se snaží proniknout na okolní trhy na Filipínách, v Indonésii, Singapuru, Kazachstánu, Uzbekistánu či ve Vietnamu, které se snaží zbavit závislosti na asijském obrovi. „Cesta premiéra a několika desítek českých firem je historická,“ myslí si Martin Tlapa, bývalý náměstek ministerstva zahraničních věcí pro ekonomickou diplomacii. 

Češi mají šanci podílet se na novém elektromobilu. Chystá ho výrobce iPhonů Foxconn

Největší světový producent elektroniky a výrobce iPhonů Foxconn bude vyrábět elektrické automobily. Tchajwanská firma se proto začala ohlížet také po českém trhu úzce napojeném na automobilový dodavatelský řetězec. Zástupci Foxconnu podle informací E15 prezentovali své plány českým podnikatelům během nedávné návštěvy šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) v Tchaj-peji.

Stane se dnes:

  • V Londýně se koná evropská bezpečnostní konference. Zástupci zemí budou hovořit o ruské agresi na Ukrajině, vztazích s Čínou nebo stabilitě západního Balkánu. Za Česko se akce zúčastní předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). 
  • Očekává se, že ukrajinská delegace bude jednat v Bratislavě se slovenskou stranou o zákazu dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů.
  • Premiér Petr Fiala končí návštěvu Singapuru a přesune se do Vietnamu.