Ranní check: Liberty čeká jednání s vládou, YouTube nemaže podvodnou inzerci pro Čechy

Dobré ráno! Je 353. den roku, svátek má Ester. V tento den v roce 1980 byly otevřeny stanice pražského metra Jiřího z Poděbrad, Flora a Želivského.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Guptův těžký předvánoční týden. Liberty čeká jednání s vládou i konec energetických dodávek

Britsko-indickému oceláři Sandjeevu Guptovi se krátí čas na záchranu ostravské ocelárny. Společnost Tameh, která huti Liberty poskytuje teplo, páru a elektřinu, má uhlí pouze do středy a pak přestane energetické komodity dodávat. Gupta je v těžko řešitelné situaci.

✅ YouTube ani přes nahlášení nemaže podvodnou inzerci pro Čechy. Riskuje miliardovou pokutu

Ačkoliv mají povinnost bojovat proti závadnému obsahu, americké sociální sítě jako YouTube nebo Facebook přistupují ke zjevným podvodům na svých platformách laxně a i přes upozornění nechávají podvodníky lákající z lidí peníze bez problémů inzerovat. YouTube se brání, že podvodníci našli způsob, jak obejít obranné mechanismy. Podle policie už mají tyto praktiky své první oběti.

✅ Útoky jemenských povstalců zdražují globální přepravu. Egypt se bojí o zisky ze Suezu

Už několik významných přepravních společností pozastavilo plavbu přes Rudé moře, kde lodím hrozí útoků jemenských povstalců. Pokud se nepodaří v oblasti rychle zajistit bezpečnost, mohu se námořním gigantům jako Maersk a Hapag Lloyd výrazně zvednout náklady. Místo krátké trasy přes Suezský kanál budou muset obeplouvat Mys Dobré naděje. Egyptu zároveň hrozí, že přijde o část zisků z průplavu, který mu loni vydělal 9,4 miliardy dolarů.

✅ V Česku byly letos postaveny solární elektrárny o výkonu 1 GW, nejvíce za 13 let

Rozvoj solární energie v Česku výrazně zrychlil. Letos byly podle předběžných dat vybudovány fotovoltaické elektrárny s výkonem kolem jednoho gigawattu (GW), což je nejvíc za posledních 13 let. Loni činil výkon nových zařízení přes 288 MW. Souhrnný výkon všech fotovoltaických elektráren v ČR by tak nyní měl být 3,6 GW, v tiskové zprávě informoval Svaz moderní energetiky a Solární asociace. I přes letošní růst činí podíl solárů na celkové výrobě elektřiny v Česku stále pouze kolem čtyř procent, zatímco například v Nizozemsku to je 18 procent a ve Španělsku 14,6 procenta. Podle oborových organizací brání většímu rozvoji omezení v povolovacích procesech.

Stane se dnes:

  • TK ministra dopravy Martina Kupky (ODS) a generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody k závěrům z průběžně vedených jednání a diskusí na různých platformách o budoucnosti železničního mostu a dopravního uzlu na pražské Výtoni.
  • Jednání zastupitelstva Prahy 5. Na programu je rozpočet na příští rok.
  • Jednání unijních ministrů zodpovědných za energetiku. Česko bude zastupovat ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
  • Tisková konference ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.