Ranní check: Potraviny zlevní od ledna. Wall Street může v roce 2024 hodně prodělat

Zdroj: shutterstock

Dobré ráno! Je 352. den roku, svátek má Miloslav. V tento den v roce 1935 byl Edvard Beneš zvolen druhým československým prezidentem.

 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Do cen potravin promítneme nižší DPH od ledna, ujišťují řetězce. Zlevnění ale bude trvat jen týdny

Od Nového roku nakonec zlevní některé potraviny v reakci na pokles sazby DPH z 15 na 12 procent, který obsahuje schválený konsolidační balíček. Nižší ceny slibují například Globus, Kaufland, Lidl, Penny Market, Tesco nebo online prodejce Rohlík.cz. Podle některých analytiků je to ale spíše marketing a nikoliv závazek, který by zákazníkům přinesl dlouhodobější úlevu.

✅ Jaroslav Bukovský: Wall Street může v roce 2024 prodělat až třicet procent

Kolik vynesou v příštím roce akcie na Wall Street? To je pochopitelně ve hvězdách, nicméně spolu s končícím rokem se známé americké investiční banky jaly opět vykládat budoucnost a dělat nejen pozitivní, ale i negativní reklamu americkým akciím. Velké banky se momentálně neshodnou, zda Wall Street dokáže v příštím roce vydělat. Na prognostickém stole leží několik zásadních, ovšem do jisté míry provázaných neznámých. 

✅ Novou čtvrť na místě Nákladového nádraží Žižkov by mohla vytápět spalovna odpadu v Malešicích

Evropská města se stále více zabývají tím, jak využít teplo ze spaloven komunálního odpadu. Jít s proudem chce i Praha. Připravuje novou energetickou koncepci pro budoucí čtvrť, která vyrůstá na místě bývalého nákladového nádraží na Žižkově. Noví obyvatelé by se na rozdíl od dalších Pražanů nemuseli spoléhat jen na uhelnou teplárnu v Mělníku nebo plyn, ale měli by mít možnost využívat odpadní teplo ze spalovny v Malešicích. Stačí k tomu psotavit šestikilometrové potrubí ve stopě nevyužívaného kolejiště.

✅ Evropa už prohrála. Číňané vyrábějí téměř dokonalá auta, říká dealer značky Rolls-Royce

Barvu svých bot měl rád natolik, že jednu zaslal do továrny na jih Anglie, aby zde Rolls-Royce zhotovil interiér rodícího se vozu v přesně téže barvě. S druhou botou z páru si to pak přijel osobně zkontrolovat. Zatímco ve všech ostatních automobilkách by takové požadavky klienta považovali za bizarní, v Rolls-Roycu nestačí ani k pozdvihnutí obočí. „Tento rok je zatím náš nejúspěšnější od roku 2016, co v Česku prodáváme vozy Rolls-Royce,“ říká Karel Kadlec, jenž za dvacet let vybudoval velkou dealerskou skupinu CarTec Group. Ta je jediným dealerem vozů Rolls-Royce v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Zároveň je největším dealerem BMW v Česku a prodává i auta značky Mini.

Stane se dnes:

  • Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejní výsledky kontroly správy DPH se zaměřením na oblast nadměrných odpočtů v souladu s právními předpisy zejména v letech 2019 až 2022. Kontrolovanými byly ministerstvo financí, Generální finanční ředitelství a vybrané finanční úřady.
  • Pietní akt k uctění památky prezidenta Václava Havla. Zúčastní se předseda Senátu Miloš Vystrčil a místopředseda Senátu Jiří Drahoš. 
  • Vzpomínkový průvod na prezidenta Václava Havla Srdce na Hrad 2023 v den výročí jeho úmrtí. 
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednese adventní projev.
  • Jednání unijních ministrů životního prostředí. Ministři se budou zabývat mimo jiné nařízením o obalech a obalových odpadech.