Ranní check: Putin chce využít své vítězství. Změna distribuce léků by pomohla pacientům

Vladimir Putin: Projev o stavu státu (29. 2. 2024).

Vladimir Putin: Projev o stavu státu (29. 2. 2024). Zdroj: Kreml

Dobré ráno! Je 73. den roku, svátek má Růžena. V tento den v roce 1948 v Praze se uskutečnil státní pohřeb ministra Jana Masaryka. Československá veřejnost jej využila jako příležitosti k vyjádření svého odporu vůči zřizovanému nedemokratickému režimu.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Putin chce využít své vítězství ve volbách k nepopulárním krokům. Plánuje vyšší daně i personální změny

Od nadcházejících ruských prezidentských voleb se nečeká žádná změna, předpokládá se, že v nich opět hladce zvítězí současná hlava státu Vladimir Putin. Zajímavý vývoj by ale mohl v zemi nastat v týdnech až měsících po hlasování. Do médií prosakují zákulisní informace, že se Putin chystá povolebního období využít k nepopulárním změnám. Především by mohl významně zvýšit daně, aby měl z čeho financovat válku na Ukrajině. Ruské elity jsou zároveň nervózní ze spekulací o chystaných personálních změnách.

✅ Vznik automobilového Airbusu by prospěl VW i Stellantisu, říká šéf Renaultu

Dost bylo velkých a drahých SUV. Na trh přijdou menší a levnější vozy s čistě elektrickým pohonem. V zatím málo obsazeném segmentu chce uspět i Renault, jemuž - stejně jako dalším tradičním automobilkám z Evropy i zámoří - dala silnou lekci Tesla i čínské automobilky. Jaké z něj plyne poučení? „Auta budoucnosti musíme stavět především kolem softwaru,“ říká Fabien Goulmy, jenž vede takzvaný Cluster East, tedy byznys Renaultu v Česku, Slovensku, Polsku a pobaltských zemích.

✅ Poslanecká změna distribuce léků by prý pomohla pacientům. Podle ministerstva je to nesmysl

Poslanecký Výbor pro zdravotnictví se bude ve středu opět zabývat tím, jestli uložit farmaceutickým firmám povinnost dodávat léky všem distributorům. Takzvaný chráněný distribuční kanál léčiv, který je součástí pozměňovacího návrhu zákona o léčivech prosazovaného poslancem Janem Kuchařem z hnutí STAN, ale naráží na kritiku ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Typický poslanecký přílepek, který s novelou zákona o léčivech prakticky nesouvisí,“ přidává se za Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu její výkonný ředitel David Kolář.

✅ Naše rodina je vděčná, že na Smíchově bude třída Albrightové, řekla dcera americké diplomatky

Bývalý americký prezident Bill Clinton společně s dcerou bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové navštívili v pondělí v podvečer nově vznikající smíchovský bulvár, který byl na vyjádření pocty pojmenován po významné americké političce českého původu. Bulvár je součástí projektu Smíchov City, budovaného na bývalých drážních pozemcích společností Sekyra Group.

Stane se dnes: 

  • Schůze sněmovního rozpočtového výboru. Na programu jsou mj. novely o veřejných sbírkách a o cenách a pozměňovací návrhy k novele o investičních fondech.
  • Slavnostní zahájení výstavy 25 let v NATO. Zúčastní se náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. 
  • Německý automobilový koncern Volkswagen zveřejní podrobnější výsledky hospodaření za loňský rok. 
  • Výsledky úterních primárek a stranických volebních shromáždění v USA před listopadovými prezidentskými volbami. Prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump si pravděpodobně zajistí počet delegátů potřebný pro nominaci demokratů, resp. republikánů.