Naše rodina je vděčná, že na Smíchově bude třída Albrightové, řekla dcera americké diplomatky

Bill Clinton, Luděk Sekyra a Katie Albrightová.

Bill Clinton, Luděk Sekyra a Katie Albrightová. Zdroj: archiv

Bývalý americký prezident Bill Clinton společně s dcerou bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové navštívili v pondělí v podvečer nově vznikající smíchovský bulvár, který byl na vyjádření pocty pojmenován po významné americké političce českého původu. Bulvár je součástí projektu Smíchov City, budovaného na bývalých drážních pozemcích společnosti Sekyra Group.

Někdejší americký prezident Bill Clinton přijel do Prahy na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která mimo jiné připomíná úterní 25. výročí vstupu Česka do NATO. A byla to právě Madeleine Albrigtová, která na přijetí České republiky do NATO měla zásadní podíl. Bill Clinton k ní měl velmi blízko. Během jeho prvního volebního období (1993–1997) byla americkou velvyslankyní při OSN a když byl zvolen prezidentem podruhé (1997–2001), udělal z Madeleine Albrightové svou ministryni zahraničí. 

Billa Clintona na Smíchov doprovodila také dcera Madeleine Albrightové, Katie. „Naše rodina je hluboce poctěna a vděčná, že nová třída v centru města nese jméno naší maminky. Nachází se dokonce v části Prahy, kde se narodila. A přestože tu žila jen krátce jako dítě, mnohokrát se sem vracela – někdy oficiálně, ale nejčastěji soukromě pro potěšení,“ zaznělo od rodiny Madeleine Albrightové. Katie Albrightová byla při návštěvě bulváru nadšená a řekla, že na toto místo přiveze i zbytek rodiny.

Albrigtová se narodila v pražské židovské rodině na Smíchově a do Spojených států amerických emigrovala v roce 1948. Vedle bulváru Madeleine Albrightové jsou i další ulice v projektu Smíchov City pojmenovány po významných ženách, které se ve 20. a 21. století zasloužily o boj proti totalitě. „Jde o poctu hrdinným postojům a osudům. Chtěli jsme připomenout ženy, které spojuje celoživotní úsilí o svobodu, demokracii a boj proti totalitě. Je nezpochybnitelné, že Madeleine Albrightová je jednou z našich nejslavnějších rodaček,“ řekl developer Luděk Sekyra.

Luděk Sekyra a Bill Clinton na Smíchově.

Do pěšího bulváru Albrightové ústí ulice její přítelkyně a sousedky z washingtonského Georgetownu, mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové. S centrální třídou souběžná páteřní ulice dostane jméno po jedné z nejstatečnějších žen novodobé české historie, historičce a vězněné disidentce Růženě Vackové. Dále zde budou například ulice jedné z prvních českých feministek disidentky Jiřiny Šiklové, malířky Toyen či parky filozofky Hannah Arendtové a Alice a Anny Masarykových.

V nové čtvrti bude podle předpokladů pracovat a bydlet přes 12 tisíc lidí. Celkové náklady projektu přesáhnou 30 miliard korun. Smíchov City tvoří dvě části, a to severní a jižní. Ty jsou budovány postupně v několika etapách. Celý projekt by měl být dokončen do roku 2032.

Severní a jižní část Smíchov City spojí již zmíněný bulvár Madeleine Albrightové, který má plnit funkci nejen komunikační osy, ale také být místem setkávání a občanských aktivit. Bulvár bude lemován zelení. Celkově se v rámci projektu počítá s více než dvěma hektary zelených ploch. V jižní části bulváru vyroste celá komerční čtvrť včetně kampusu pro Českou spořitelnu.

Součástí projektu jsou i velkorysé infrastrukturní a dopravní investice. Hlavní město Praha vybuduje záchytné parkoviště (Park and Ride) pro autobusy a více než tisíc aut a tisíc kol v sousedství smíchovského vlakového nádraží, do něhož se přesune podstatná část provozu z dnešní Knížecí. Správa železnic zároveň realizuje zásadní modernizaci budovy smíchovského nádraží a jeho okolí. Terminál Smíchov tak bude prvním skutečně moderním nádražím v Praze, které se stane plně integrovaným pro všechny druhy dopravy.