Ranní check: Rohlik končí v Itálii, Čína chce ovládnout námořní přepravu

Rozvážková společnost Rohlik.cz se stahuje z italského trhu.

Rozvážková společnost Rohlik.cz se stahuje z italského trhu. Zdroj: Rohlík.cz

Dobré ráno! Je 269. den roku, svátek má Andrea. V tento den v roce 2000 začalo v Praze 55. zasedání Rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Jednání ministrů a šéfů centrálních bank z celého světa provázely bouřlivé protiglobalizační protesty.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Čína chce kontrolovat námořní přepravu

Čína se ve snaze upevnit své globální postavení snaží ovládnout zdroje surovin, jejich zpracování, trhy i logistické řetězce. Jelikož se devadesát procent globálního obchodu odehrává na moři, není divu, že Peking poslední dekády upřel značné úsilí tímto směrem. Čínské společnosti vlastní, spoluvlastní nebo provozují téměř stovku zahraničních přístavů po celém světě. Roste přitom podezření, že asijská země těchto nákupů používá také ke špionáži a vojenským účelům.  

Rohlik vycouval z Itálie, bude se soustředit na Německo

Po stopnutí byznysu ve Španělsku zastavil český startup Rohlik.cz své působení v další zemi. Po necelém roce provozu ukončil letos v březnu rozvážení potravin v Itálii, kde fungoval pod značkou Sezamo. Tuzemská firma se dlouhodobě soustředí na úspěch v Německu, kde by měla během následujících měsíců pohltit konkurenčního internetového prodejce Bringmeister, který patří pod českou investiční skupinu Rockaway.

Praha chce přeplatit vítěze dražby pošty na Pankráci

Rozprodej majetku zadlužené České pošty neprobíhá zdaleka tak hladce, jak by si podnik i samosprávy, na jejichž území poštovní pobočky stojí, představovaly. Vedení pražského magistrátu má zájem především o dva objekty: o hlavní poštu v Jindřišské ulici a velikou budovu s pozemky v ulici Na Strži ve čtvrtém obvodu. Dům v centru města může nyní Praha přímo odkoupit, pošta na Pankráci se ale už minulý týden vydražila, a to bez účasti města. Pražská rada požaduje zrušení aukce.

O Zásilkovnu usilují i zakladatelé Avastu

Do boje o Zásilkovnu, respektive její mateřskou firmu Packeta, zasáhnou další významná jména českého byznysu. Kromě již potvrzeného zájmu z okolí skupin PPF a Emma Capital se o ni podle informací e15 uchází také family office R2G Oldřicha Šlemra a také podnikatelů Pavla Baudiše a Eduarda Kučery, zakladatelů Avastu. Ve snaze ovládnout přední českou logistickou společnost se rodinná kancelář spojila s jedním z největších fondů světa, britskou společností CVC Capital.

Stane se dnes: 

  • V Praze se koná konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku. Na úvod summitu vystoupí premiér Petr Fiala (ODS) a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
  • Proběhne jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek vůči zkrachovalému fondu WCA International, do kterého podle zástupce věřitelů investovalo přes 5000 lidí více než dvě miliardy korun.
  • Energetická společnost E.ON spustí v Humpolci nejrychlejší dobíječku elektroaut v Česku. 
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice.