Ranní check: Rohlík se chystá do Berlína. Izrael povolil Starlink v nemocnici v Gaze

.

. Zdroj: Rohlik.cz

Dobré ráno! Je 46. den roku, svátek má Jiřina. V tento den v roce 2008 byl prezidentem České republiky podruhé zvolen Václav Klaus.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Směr Berlín. Rohlík na jaře vyrazí za čtyřmi miliony Němců, pak přidá Hamburk a Essen

Rohlík Tomáše Čupra se připravuje na klíčovou etapu svého německého působení. Během letošního jara by měl vstoupit na berlínskou půdu a pokusit se tak oslovit téměř čtyři miliony tamních obyvatel. V německém hlavním městě ale už nyní působí celá řada online prodejců potravin, takže český startup čeká trochu jiný úkol než na dosavadních trzích.

✅ Problémům čelí další firma ze skupiny Witkowitz. Hutní Montáže hledají investora

Tradiční ostravská společnost Hutní Montáže, která ještě v roce 2022 dosáhla dvoumiliardového obratu, se loni dostala do finanční tísně. Vyplývá to ze zápisu z říjnového zasedání dozorčí rady, jenž se nedávno objevil v obchodním rejstříku. Potíže, které způsobilo zejména loňské vypovězení smlouvy ze strany finského zákazníka, by mohl vyřešit strategický investor.

✅ Zákazník chce elektrobusy, ale neumí je efektivně provozovat. To nám otevírá nový byznys, říká šéf Iveca

Když potkáte na evropských silnicích příměstský nebo dálkový autobus značky Iveco, pravděpodobně ho vyrobili ve Vysokém Mýtě. Tamější česká divize Iveco bus z italské skupiny jich každoročně zhotovuje k pěti tisícům. Podnik, který zaměstnává čtyři tisíce lidí a předloni vydělal 1,4 miliardy korun, však čeká zásadní proměna: z produkce dieselových autobusů musí přejít na elektrické. První bateriemi poháněné stroje už dodává do Nizozemska, o další zakázky se ale musí prát mimo jiné s expandujícími čínskými výrobci. „Nebojíme se ničeho. Evropských regulací ani čínských technologií,“ říká odhodlaně generální ředitel společnosti David Kříž.

✅ Izrael schválil aktivaci služby Starlink v polní nemocnici v Pásmu Gazy

Izrael oznámil, že schválil aktivaci internetové služby Starlink v polní nemocnici v Rafáhu na jihu Pásma Gazy a poprvé také v Izraeli. Informuje o tom agentura Reuters. Americký miliardář a podnikatel Elon Musk při listopadové návštěvě Izraele slíbil, že bez souhlasu tamní vlády pro Pásmo Gazy službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX neaktivuje. Dnešní izraelské rozhodnutí Musk uvítal.

„Izraelské bezpečnostní orgány schválily poskytování služeb Starlink v polní nemocnici Spojených arabských emirátů působící v Rafáhu. Vysokorychlostní připojení Starlink s nízkou latencí umožní videokonference s jinými nemocnicemi a vzdálenou diagnostiku v reálném čase,“ uvedlo izraelské ministerstvo komunikací v prohlášení. Starlink bude podle něj k dispozici také v Izraeli. „Využívání služeb společnosti bude zpočátku omezené, v budoucnu se očekává širší využití,“ dodalo izraelské ministerstvo.

Stane se dnes:

  • Ve funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) končí Jana Vohralíková. Rozhodnutí zdůvodnila osobními důvody. Vohralíkovou nahradí manažer a výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu Milan Vašina.
  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za leden.
  • Jednání bankovní rady České národní banky.
  • On-line TK České bankovní asociace (ČBA), na které představí Makroekonomickou prognózu.
  • Zasedání ministrů obrany NATO. Česko bude zastupovat ministryně obrany Jana Černochová.