Ranní check: Růst daní pro lidi s vyššími příjmy rozděluje vládu, Spekulanti na levné byty se přepočítali

Během deseti let se kupní síla Pražanů na realitním trhu v metropoli zmenšila o polovinu.

Během deseti let se kupní síla Pražanů na realitním trhu v metropoli zmenšila o polovinu. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 129. den roku, svátek má Ctibor. V roce 1948 byla podepsána Ústava 9. května.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Růst daní pro lidi s vyššími příjmy rozděluje vládu. Návrh lidovců a STAN odmítá ODS

Daňová progrese včetně zvýšení odvodů všech zaměstnanců a živnostníků je patrně nejspornějším tématem v jednáních pětice vládních stran o balíčku opatření pro snížení schodků státního rozpočtu nejméně o sedmdesát miliard korun ročně. Nárůst zdanění vysokopříjmových skupin obyvatelstva navrhují lidovci a STAN. Zároveň hodlají alespoň částečně vrátit daň z příjmů fyzických osob před zrušením superhrubé mzdy.

✅ Spekulanti na levné byty se přepočítali, Češi si byty hýčkají

Během deseti let se kupní síla Pražanů na realitním trhu v metropoli zmenšila o polovinu. Ceny bytů ovšem k překvapení natěšených investorů neklesají. Je to i proto, že se Čechům daří splácet hypotéky a nehodlají se nakoupených bytů zbavovat.

Proruská správa pozastavila provoz Záporožské jaderné elektrárny

Proruské okupační úřady ukrajinské Záporožské oblasti pozastavily provoz Záporožské jaderné elektrárny, kterou loni v rámci invaze obsadily ruské jednotky. Krok zdůvodnily obavami z provokací ze strany ukrajinských ozbrojených sil, píše agentura TASS. Situace okolo zařízení je v posledních dnech nepředvídatelná, uvedl o víkendu šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Po osmé to vyšlo. Ředitel BIS Koudelka byl povýšen na brigádního generála

Prezident Petr Pavel v pondělí učinil to, co bývalý prezident Miloš Zeman léta odmítal udělat. Povýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku na brigádního generála. Učinil to na Pražském hradě na návrh vlády. Zeman jeho povýšení odmítl dokonce sedmkrát.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za březen 2023.
  • Jednání k předsednictví v Radě EU a zasedání Vojenského výboru NATO a EU. 
  • Poslanci budou schvalovat prodloužení bezcelního režimu pro potraviny a obilí z Ukrajiny a o nové legislativě o snižování emisí metanu v odvětví energetiky. 
  • Německý kancléř Olaf Scholz vystoupí s projevem v Evropském parlamentu.
  • Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) se vydá čtveřice astronautů, dva z USA a dva ze Saúdské Arábie, v rámci soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2).