Ranní check: Stáváme se montovnou čipů, říká šéf Y Softu. Čínská automobilka BYD se tlačí do EU

Čínský elektromobil BYD Seagull

Čínský elektromobil BYD Seagull Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 242. den roku, svátek má Vladěna. V tento den v roce 1995 zahájilo NATO leteckou operaci proti vojskům Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Z Evropy se stává montovna čipů, soběstačná ale nebude, říká šéf Y Softu Václav Muchna

Brněnská softwarová společnost Y Soft se vzpamatovala z útlumu způsobeného čipovou krizi, a v posledním finančním roce vykázala rekordní tržby. Její zakladatel a generální ředitel Václav Muchna přesto varuje, že problémy s komponenty se mohou snadno vrátit. „Evropě ujíždí vlak. Budeme jen montovnou čipů, ale technologické know-how zůstane na Tchaj-wanu a v Americe,“ tvrdí Muchna v rozhovoru s e15.

✅ Česko přichází o vzdělané Ukrajince. Pro modré karty musejí zpátky domů

Česká republika se sice aktivně podílí na pomoci ukrajinským uprchlíkům, v rámci legislativy Evropské unie si však udržuje zvláštnost – dočasnou ochranu neposkytuje Ukrajincům, kteří se již zaregistrovali v jiné zemi EU. Česko tím přichází o tak potřebné zaměstnance. Od dubna proto pro vysoce kvalifikované Ukrajince zavedla takzvané modré karty, aby se mohli v Česku usídlit. Úřady je ale většinou nutí podat žádost osobně na Ukrajině, jak upozornily společnost KPMG a Organizace pro pomoc uprchlíkům. Ministerstvo zahraničních věcí to však popírá.

✅ Stanjura hledá peníze na armádu i splátky dluhu. Chybí 150 miliard

K vyrovnanému, nebo alespoň mírně schodkovému hospodaření bude mít Česko i v příštích letech daleko. Vedle stamiliard korun na důchody zatíží státní rozpočet další dvě objemná břemena. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se výrazně prodraží obsluha státního dluhu. Zároveň stoupnou výdaje na armádu na minimum požadované NATO ve výši dvou procent HDP. Celkem to jen příští rok bude téměř 150 miliard korun.

✅ Levné elektromobily znásobily zisk čínského giganta. Do Evropy vstupuje s masivní výhodou

Čínský výrobce elektromobilů BYD, který loni skoncoval s produkcí spalovacích aut, se v letošním prvním pololetí poprvé vměstnal mezi deset největších automobilek světa dle prodejů. Skvělé výsledky gigantu z Šen-čenu, jenž v pololetí ztrojnásobil zisk a tržby navýšil o 73 procent, se však mohou ukázat jako noční můra zkostnatělých evropských koncernů. Čilý exportér BYD se totiž poohlíží i po vlastní továrně na starém kontinentu.

Stane se dnes: 

  • Evropské sdružení výrobců automobilů ACEA zveřejní zprávu o prodeji nových osobních aut v EU za červenec.
  • Česká vláda rozhodne o vyhlášení výběrových řízení na nové šéfy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Správy státních hmotných rezerv a dalších institucí.