Ranní check: Světový výrobce kryptopeněženek vystrašil uživatele. EPH investuje v Nizozemsku

Kryptoměnová „peněženka“, jak ji ztvárnila umělá inteligence

Kryptoměnová „peněženka“, jak ji ztvárnila umělá inteligence Zdroj: E15/Midjourney

Dobré ráno! Je 144. den roku, svátek má Jana a Vanesa. V tento den v roce 1934 byl Tomáš Garrigue Masaryk počtvrté zvolen československým prezidentem.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Vláda se může dostat k vašim bitcoinům, oznámil výrobce kryptopeněženek Ledger. Pak couval

Jednička na trhu s hardwarovými peněženkami pro kryptoměny hasí PR katastrofu. Šéf francouzské společnosti Ledger Pascal Gauthier v podcastu What Bitcoin Did řekl, že za určitých okolností může mít přístup k virtuálním mincím jednotlivých uživatelů stát. Slova vyvolala v bitcoinové komunitě prudkou vlnu nevole. Po masivní kritice se firma rozhodla pozastavit zavedení nové funkce, která by mohla dát třetím stranám přístup ke kryptoměnám uživatelů.

✅ Chod státu má skokově zlevnit o dvacet miliard. Za současné vlády se ale spíš prodražuje

Jedním z nejtěžších úkolů, který si kabinet vytkl v balíčku na snížení schodků státního rozpočtu, budou škrty v provozních a platových nákladech ministerstev. Na provozu hodlá ušetřit přes jedenáct miliard korun a na platech deset miliard. Podobně jako u záměru omezit národní dotace firmám však z návrhů není jasné, kde se utáhne opasek. Zlevnění chodu státní správy tvoří sedminu celého balíčku, který má v příštích dvou letech srazit rozpočtové deficity o 150 miliard.

✅ Brusel řeší přístup k indické naftě z ruské ropy. Kreml Indům vyhrožuje odříznutím od zbraní

Západu se za více než rok války na Ukrajině nepodařilo přimět Čínu a Indii k podpoře protiruských sankcí. Obě asijské země dlouhodobě využívají slevy na ruskou ropu, čímž pomáhají financovat válku. Navíc panuje podezření, že Indie vydělává na zpracování suroviny a následném prodeji nafty do Evropy. Zároveň je však pod tlakem Moskvy, která hrozí přerušením energetické a zbrojní spolupráce. 

✅ EPH v Nizozemsku koupil jednu plynovou elektrárnu a půlku další

Byznysmen Daniel Křetínský se svým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) získal od americké společnosti Castleton Commodities International (CCI) rotterdamskou plynovou elektrárnu MaasStroom a k tomu poloviční podíl v další plynovce Enecogen. Celkový výkon obou zdrojů dosahuje zhruba 1,3 gigawattu. Prodejní cena se podle odhadu E15 počítala v miliardách korun.

 

Stane se dnes

  • Vláda projedná novelu zákona o státním zastupitelství. Ta navrhuje zavedení sedmiletého funkčního období nejvyššího státního zástupce, zavádí  požadavky na jeho odborné a manažerské schopnosti zavádí možnost jeho odvolání.
  • Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a jeho protějšek ze Spojených arabských emirátů Ahmad Alí Sajíg podepíší dohodu o zamezení dvojímu zdanění.
  • Slovensko zavede dočasné kontroly na hranicích se sousedními státy EU včetně Česka, a také na mezinárodních letištích. Zdůvodňuje to mimo jiné konáním bezpečnostní konference Globsec. Kontroly skončí 8. června.