Ranní check: Tensor Ventures investují do kvantových čipů, firma Antees nahradí BeRider

Nové skútry Antees

Nové skútry Antees Zdroj: Antees

Dobré ráno! Dnes je 162. den roku, svátek má Bruno a Barnabáš. V tento den v roce 1881 bylo poprvé otevřeno Národní divadlo premiérou Libuše.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Česká firma Antees nahradí BeRider

Po odchodu provozovatele elektrických skútrů BeRider z pražských ulic koncem května to vypadalo, že pohyb po městě na sdílených dopravních prostředcích bude zase o trochu složitější. Část flotily elektrických skútrů ale nakonec odkoupila česká společnost Antees, za kterou stojí bratři Jan a Vojtěch Kantovi spolu s Jakubem Kavánkem. V Praze a v Brně bude firma zatím provozovat celkem dvě stě strojů, v ulicích měst by se měly objevit během července.

✅ Zpřetrhané dodavatelské řetězce mění taktiku firem

Poslední roky ukázaly, jak křehké dokážou být dodavatelské řetězce a jak závislý je český průmysl na dodávkách dílů z různých koutů světa. Pandemické období bylo v tomto ohledu pro firmy velkou školou, což dokazuje i vývoj poptávky po průmyslových halách. Zatímco v období pandemie ji táhla e-commerce, nyní začíná převažovat zájem ze strany výrobních firem. Podle analýzy poradenské firmy Savills si v prvním čtvrtletí letošního roku pronajaly výrobní firmy 57 procent nových ploch.

✅ Češi a slavný Fraunhofer investují do kvantových počítačů

Investiční fond Tensor Ventures je v podstatě jediným českým soukromým hráčem, který rozjíždí byznys kolem kvantových počítačů. Češi už před rokem vložili kapitál do amerického startupu QC82 vyvíjejícího kvantový čip a nově zamířili do Německa. Společnosti Quantagonia z Frankfurtu s dalšími investory poslali 3,6 milionu eur, čímž takřka ovládli její investiční kolo.

✅ Indie by do roku 2075 mohla předběhnout USA

Investiční banka Goldman Sachs nedávno předpověděla, že USA ztratí svoje výsostné postavení a největší ekonomikou světa se už za dvanáct let stane Čína. Spojené státy ale do roku 2075 možná předežene i Indie. Ačkoliv řada českých firem například z textilního odvětví vnímá na indickém trhu příležitost pro alespoň částečné přemístění výroby, data Hospodářské komory zatím nenasvědčují tomu, že by se na něj chystaly podniky hromadně vyvážet.

Stane se dnes:

  • Začíná dvoudenní summit NATO v litevském Vilniusu. Za Česko se zúčastní mimo jiné prezident Pavel
  • ČNB zveřejní dlouhodobé úrokové sazby pro konvergenční účely za červen
  • Začne mimořádná schůze Sněmovny k prvnímu čtení vládního konsolidačnímu balíčku
  • Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček představí novou makroekonomickou prognózu České republiky