Ranní check: Trnka z Esetu utíká do Prahy, Pfizer propouští, Penta koupila část Florence

Miroslav Trnka, ESET

Miroslav Trnka, ESET Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 319. den roku, svátek má Leopold. V tento den v roce 1939 se uskutečnil pohřeb Jana Opletala, jedné z obětí střelby do demonstrantů 28. října 1939.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Spolumajitel Esetu Trnka se stěhuje do Prahy. Poslední kapkou byly Ficovy lži, řekl

Jeden z nejbohatších Slováků, spoluzakladatel antivirové firmy Eset Miroslav Trnka, se rozhodl odejít ze země. Odůvodňuje to pokračujícími slovními útoky staronového premiéra Roberta Fica a poslance Směru Ľuboše Blahy na jeho osobu, jeho rodinu a na Eset samotný. Trnka připravuje stěhování do Prahy, řekl pro deník Sme. Eset na Slovensku zůstává.

✅ Ruská IT firma poslala státu opět skoro miliardu na daních. Jiná kvůli sankcím změnila majitele

Původem ruská softwarová společnost JetBrains opět v Česku zaplatila téměř miliardovou daň z příjmu. Podnik se vyhnul západním sankcím po vojenské invazi Ruska na Ukrajinu, ve své domovině zavřel pobočky a zaměstnance přesunul do jiných zemí. Korporátní centrálu má už od roku 2002 v Praze a každoročně do státní kasy odvádí vyšší stovky milionů. Nvision, další ruský technologický podnik se silnou základnou v Česku, zase kvůli sankcím změnil majitele.

✅ Penta si ukrojila další část Florence. Od Českých drah koupila parcely za čtvrt miliardy

Investiční skupina Penta, za jejíž developerskou činností stojí miliardář Marek Dospiva, koupila od Českých drah dlouhodobě nevyužívané pozemky na pražské Florenci v sousedství pražské magistrály. Díky tomu může navázat na projekt dvou budov podle návrhu studia Zaha Hadid Architects, které dokončila letos v říjnu u Masarykova nádraží. Penta plánuje navíc v lokalitě získat další parcely, díky kterým by ovládala území od Masarykova nádraží až k Pernerově ulici v Karlíně.

✅ Pfizer v rámci plánu na snížení nákladů propustí 500 zaměstnanců v Británii

Americká farmaceutická společnost Pfizer propustí v britském závodě v hrabství Kent 500 z 940 zaměstnanců. Rozhodnutí je součástí širšího plánu firmy na snížení nákladů o 3,5 miliardy dolarů (78,9 miliardy korun) do konce roku 2024, ke kterému Pfizer přistoupil poté, co kvůli slabé poptávce po přípravcích na covid-19 snížil výhled tržeb na letošní rok. Uvedla to firma v dnešním prohlášení. Po celém světě má Pfizer 83 000 zaměstnanců.

Pfizer se kvůli slabé poptávce po léku na covid-19 Paxlovid a vakcíně Comirnaty ve třetím čtvrtletí propadl poprvé od roku 2019 do ztráty. Ta činila 2,4 miliardy dolarů po zisku 8,6 miliardy dolarů před rokem. Tržby ve čtvrtletí klesly o 42 procent.

Stane se dnes: 

  • Pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci by měli schvalovat mj. novelu reagující na nedostatek některých léků, předlohu k urychlení přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a změny v organizaci správy sociálního zabezpečení. 
  • Iniciativa Jsme fér v den projednávání státního rozpočtu předá zástupci ministerstva financí symbolický šek na 37 miliard korun. Tato částka představuje odhadované pozitivní roční ekonomické dopady odstranění diskriminace statisíců leseb, gayů, bi a trans lidí a přijetí manželství pro všechny páry v ČR. Tímto gestem chce upozornit na to, že přijetí manželství pro všechny páry je nejen otázkou rovnosti a lidských práv, ale také významným ekonomickým přínosem pro ČR.
  • Studující vysokých škol zahájí u příležitosti sametové revoluce třídenní stávku, během které se nezúčastní výuky a místo toho budou protestovat v prostorách fakult. Chtějí tím upozornit na hrozbu klimatické krize a neudržitelnost ekonomiky založené na nekonečném růstu.
  • TK ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) k předložení novely s reformními úpravami penzí a s představením podoby většiny opatření.