Ranní check: Trump sexuálně zneužil novinářku, EU plánuje postihy čínských firem

Donald Trump v soudní síni. (4.4.2023)

Donald Trump v soudní síni. (4.4.2023) Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 130. den roku, svátek má Blažena. V tento den v roce 1970 bylo zahájeno vysílání 2. programu Československé televize.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Podle poroty Trump sexuálně zneužil novinářku, má zaplatit odškodné pět milionů

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou. Ta ho u soudu v New Yorku žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy. Devítičlenná porota žalující straně přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů korun), uvedla agentura Reuters.

Všichni proti Hřibovi. Výběr šéfa dopravního podniku zablokovali koaliční partneři

Výběr nového generálního ředitele pražského dopravního podniku se nečekaně zasekl. Přestože se koalice Bohuslava Svobody (ODS) po svém zvolení zavázala k tomu, že přesoutěží vedení podniku v čele s Petrem Witowským do poloviny roku, v nejbližší době k vyhlášení výběrového řízení nedojde. Na parametrech soutěže se nedokáže dohodnout dozorčí rada podniku, kde se uskupení Spolu přidalo na stranu opozice.

✅ Chceme růst, a proto potřebujeme peníze, říká Kijonková o prodeji Zásilkovny

Pokud se podaří prodej mateřské společnosti logistické firmy Zásilkovna či vstup investorů do ní dotáhnout, bude to jedna z největších transakcí letošního roku. Společnost potřebuje investici proto, aby mohla dále růst, vysvětluje šéfka Zásilkovny Simona Kijonková.

✅ Švédské reality v potížích. Firma s komerčními pronájmy SBB pozastavuje dividendy

Jedna z největších společností na švédském realitním trhu SBB zabývající se komerčními pronájmy nemovitostí zastaví kvůli poklesu svého ratingu výplaty dividend. Obnovit je má v plánu až v roce 2024. Švédský realitní trh se tak po propadu cen nemovitostí koncem minulého roku o téměř 15 procent stále potýká s nedostatkem investic a financí.

 Sedmadvacítka plánuje postihy čínských firem za pomoc Rusku. Peking hrozí odvetou

Evropské unii dochází trpělivost s obcházením protiruských sankcí prostřednictvím třetích zemí. Za viníky považuje Turecko a některé postsovětské státy. Zvažuje i možnost zákazu exportu do podezřelých zemí. To by mohlo dopadnout i na Česko, odkud nápadně vzrostl vývoz do některých z nich. Na černou listinu se za pomoc Kremlu zároveň může dostat i několik čínských firem. Peking před podobným krokem varoval.

Stane se dnes:

  • Prezident republiky Petr Pavel přijme ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). 
  • Soud projedná odvolání v případu Lubomíra Volného, který čelí obžalobě ze šíření poplašné zprávy. 
  • Schůze Senátu, který projedná návrhy zákonů o zadávání veřejných zakázek, o ochraně veřejného zdraví a novelu stavebního zákona.
  • Zasedne Vojenský výbor NATO. Setkání náčelníků štábů 32 členských zemí se zúčastní generální tajemník Jens Stoltenberg, povede ho šéf výboru Rob Bauer