Ranní check: Trumpově síti docházejí peníze, Zoot opouští myšlenku velkých prodejen

Donald Trump a truth social

Donald Trump a truth social Zdroj: Shuttersock

Dobré ráno! Je 250. den roku, svátek má Regína. V tento den v roce 1998 vzniknul internetový vyhledávač Google. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Uber vyhrál bitvu o taxislužbu na pražském letišti

Americká společnost Uber, která provozuje alternativní texislužbu, definitivně získala možnost obsadit místo na prvním pruhu před terminálem pražského letiště, které je mezi taxikáři považováno za jedno z nejvýnosnějších v Česku. Uber v tendru porazil firmu Tick Tack, ta však tendr napadla a projednával jej tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Správní řízení teď jeho předseda Petr Mlsna zastavil a umožnil tak letišti uzavřít s Uberem smlouvu.

✅ Trumpově sociální síti hrozí, že jí dojdou peníze

Jestli něco bývalý (a možná i budoucí) americký prezident Donald Trump opravdu umí, je to být v médiích, co nejvíce to jde, v poslední době hlavně kvůli trestním stíháním, která jsou proti němu vedena hned v několika amerických státech i na federální úrovni. Už se trochu zapomíná i na to, že je pořád byznysmen, a to nejen v realitách.

✅ Čína zaplavila Evropu podezřelými biopalivy

Čína čelí stále většímu podezření, že na evropský trh dodává falešná pokročilá biopaliva. Odborníci i výrobci poukazují na to, že místo odpadních surovin jako použitý kuchyňský olej obsahují olej palmový. Jejich dovoz do Evropy přitom rychle roste. Vytlačuje konkurenci kupříkladu z Argentiny a komplikuje činnost domácím producentům.

✅ Zoot zavírá velké kamenné prodejny

Zoot zavřel svou největší kamennou prodejnu v dolní části pražského Václavského náměstí, kterou přitom otevřel loni v říjnu. Stejně jako obchody v Plzni a Českých Budějovicích, také ty jsou ale už zavřené. Módní e-shop, který má od března nového majitele i vedení, si ponechal jen obchod v Brně. Zoot mění strategii, směřovat chce k menším prodejnám s přesně zaměřenou nabídkou. Výdejny ovšem zachovává.

Stane se dnes:

  • Ministr zemědělství Marek Výborný bude jednat se zástupci osmi největších obchodních řetězců o cenách potravin
  • Česká národní banka zveřejní devizové rezervy ČNB k 31. srpnu a saldo devizových obchodů ČNB k 31. červenci
  • Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg bude hovořit s europoslanci o nejnovějším vývoji války na Ukrajině
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji HDP zemí Evropské unie za druhé čtvrtletí