Ranní check: Umělá inteligence pohání úspěch Nvidie. ČEPS kupuje plynové zásobníky

Sídlo společnosti Nvidia v kalifornské Santa Claře

Sídlo společnosti Nvidia v kalifornské Santa Claře Zdroj: Nvidia

Dobré ráno! Je 237. den roku, svátek má Radim. V tento den v roce 1969 byla v Mladé Boleslavi zahájena sériová výroba vozů Škoda 100. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

Zestátnění zásobníků plynu: Krádež za bílého dne i jednodušší regulace, míní experti

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS ve čtvrtek oznámil, že z pověření státu od německé společnosti RWE kupuje šest tuzemských zásobníků plynu za 360 milionů eur, tedy přes 8,7 miliardy korun. Transakci, která by měla být dokončena do konce roku, ještě musejí schválit regulační orgány. 

Daň z nemovitosti může vzrůst skoro na dvojnásobek, e-cigarety zdraží postupně

Zaměstnavatelé budou nadále poskytovat svým pracovníkům daňově zvýhodněné benefity a obcím zůstane stoprocentní kontrola nad výběrem daně z nemovitostí, kterou budou moci od příštího roku nově zvýšit až na 1,8násobek. Kompromis vládních stran s firmami, odbory a s radnicemi nemá nijak zásadně omezit rozsah opatření v příjmech a výdajích státního rozpočtu, jak předpokládal původní konsolidační balíček.

Trump se vzdá úřadům v Georgii. Nemám konkurenci, vzkázal ostatním kandidátům

Je to poprvé, co byl prezident Spojených států vyzván, aby se vzdal úřadům a dostavil se do určené věznice. Donald Trump čelí čtyřem obžalobám dohromady s 91 trestními obviněními. Před přijetím do věznice Trump oznámil, že se nebude účastnit první republikánské debaty v primárkách, poskytl ale rozhovor, který byl odvysílán ve stejný okamžik. V něm tvrdí, že nemá zapotřebí účastnit se předvolebních debat, protože podle průzkumů má nad dalšími kandidáty velký náskok. Dodal, že soupeře nebere vážně.

Umělá inteligence pohání úspěch Nvidie. Zisk společnosti překonal očekávání

Americký výrobce grafických čipů Nvidia zvýšil ve druhém čtvrtletí zisk meziročně na 6,2 miliardy dolarů (137 miliard korun) z 656 milionů dolarů. Jak výsledek za druhé čtvrtletí tak výhled tržeb na třetí kvartál překonal už tak vysoké odhady analytiků. 

Stane se dnes: 

  • V rakouském Grafeneggu proběhne schůze předsedů zákonodárných sborů zemí tzv. Slavkovského formátu, tedy Česka, Rakouska a Slovenska. Jednat budou o užší meziparlamentní spolupráci v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině a o rozšiřování Evropské unie o země západního Balkánu. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Německa za druhé čtvrtletí.
  • Končí lhůta, do které se 19 velkých internetových platformem, jako je Google, Amazon či Alibaba, mělo přizpůsobit novému aktu Evropské unie o digitálních službách.