Ranní check: V Praze docházejí byty, českým webům vyhrožují AI právníci

Bydlení v Praze

Bydlení v Praze Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 109. den roku, svátek má Valérie. V tento den v roce 1920 proběhly první volby do parlamentu Československé republiky. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Čínské domácnosti se propadly do dluhů. Neplatiči nesmějí do rychlovlaků a lepších hotelů

Dluhy čínských domácností rostou v posledních letech strmým tempem. A s nimi i počet lidí, kteří je nesplácejí a dostali se na černou listinu. Stát je za to tvrdě trestá a omezuje jim přístup k různým službám. Zároveň se ale neustále snaží co nejvíce povzbudit obyvatele k utrácení a banky je ve velkém vybavily kreditními kartami. Část odborníků tvrdí, že země potřebuje urychleně zavést systém osobních bankrotů.        

✅ V Česku začali řádit AI právníci. Webům vyhrožují za údajné porušení autorských práv

Právníci stvoření umělou inteligencí útočí už i na české redakce a hrozí jim žalobami kvůli domnělému používání kradených fotografií. Jedná se však o podvod a snahu fiktivní právní kanceláře dostat na servery odkazy na své klienty. Tím by vylepšili jejich pozice ve vyhledávačích.        

✅ Praze docházejí byty, skoupili je lovci slev. Prodávající čekají na lepší časy, developeři na výhodnější úvěry

Bydlení v Praze se už zase stává obtížně dosažitelnou vzácností. Nabídka bytů v metropoli se na počátku tohoto jara propadla na dvouleté minimum a přiblížila se na dohled dramatickému nájezdu kupců na pražské nemovitosti během pandemického roku 2021. Do značné míry za to mohou „lovci slev“, kteří skoupili pražské byty během uplynulých dvou let, a to často za hotové. Bytové menu v metropoli se tak i díky nim trendově smršťuje už od podzimu roku 2022, kdy vrcholila snaha Pražanů zbavit se bytů ještě za staré, vyšší,„pandemické“ ceny. 

✅ Maďaři ovládnou síť moravských prodejen Hruška, nákup schválil úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního řetězce Hruška, který má prodejny hlavně na Moravě, a společnosti Sempronemo, která se zabývá správou a pronájmem nemovitostí. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.        

Stane se dnes:

  • Končí mimořádný summit EU
  • Porota oznámí vítěze letošního ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo
  • Zaměstnanci Volkswagen v Tennessee budou hlasovat o tom, zda chtějí být zastupováni odborovou organizací United Auto Workers 
  • Americký provozovatel streamovací služby Netflix zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí