Ranní check: Volkswagen chce vyšší marže, vláda odklepla předběžný návrh rozpočtu na rok 2024

Šéf Volkswagenu Oliver Blume

Šéf Volkswagenu Oliver Blume Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 173. den roku, svátek má Pavla. V tento den před 25 lety pověřil tehdejší český prezident Václav Havel Miloše Zemana sestavením vlády. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

Volkswagen odtajnil změny. Chce vyšší marže a místo kvantity cílí na kvalitu

Kvalita má přednost před kvantitou, marže na prvním místě a akutní potřeba zlepšit software. Tak by se daly shrnout záměry německého automobilového koncernu Volkswagen, které představil veřejnosti jeho šéf Oliver Blume. Do roku 2030 podnik hodlá zvýšit rentabilitu tržeb na devět až jedenáct procent. Od letoška do roku 2027 chce skupina dosahovat průměrného růstu prodejů o pět až sedm procent.

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu na rok 2024 se schodkem 235 miliard korun

Vláda ve středu schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024. Počítá se schodkem ve výši 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun. Po jednání vlády to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Premiér Petr Fiala (ODS) doplnil, že dohodnutá výše schodku není konečná, bude se pohybovat mezi schválenými 235 miliardami korun a 270 miliardami korun, které vláda minulý týden stanovila jako strop pro výši deficitu.

Explosia žádá více suroviny pro výrobu výbušnin. Očekává ji od Strnada, který kupuje Synthesii

Historicky to byly dvě provázané a na sobě závislé firmy, později výrobce výbušnin Explosii ze strategických důvodů znovu ovládl stát a chemička Synthesia zůstala holdingu Agrofert. Nákup druhého z obou sesterských podniků nyní dokončuje Michal Strnad vlastnící Czechoslovak Group (CSG). Posílí tak svůj byznys s municí a zbaví se závislosti na subdodavateli mimo svou skupinu. Několikaměsíční jednání o akvizici v hodnotě nižších jednotek miliard korun míří do finále. Podle dostupných informací nyní CSG čeká na závěry hloubkové prověrky stavu Synthesie.

Česká národní banka nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky (ČNB) rozhodla na svém středečním zasedání, že základní úrokovou sazbu nezmění a ponechá ji na sedmi procentech. Analytici tento krok centrálních bankéřů očekávali. Pokles základní sazby opakovaně vyloučil guvernér ČNB Aleš Michl. Proti zvýšení hovořil i poslední vývoj tuzemské ekonomiky, zejména míra inflace, která se v květnu snížila o 1,6 procentního bodu na 11,1 procenta.  

Stane se dnes:

  • V Praze se koná briefing společností Alstom, Toyota, Air Products a Orlen Unipetrol k aktuální situaci v rozvoji vodíkového hospodářství v oblasti silniční a železniční mobility. Firmy také představí společné kroky na cestě za rozvojem vodíkové mobility v České republice v následujících letech.  
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu zvýší o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta, což je maximum od globální finanční krize v roce 2008.
  • Prezident USA Joe Biden přivítá v Bílém domě indického premiéra Naréndru Módího. Ten také později vystoupí s projevem na společné schůzi obou komor amerického Kongresu.