Ranní check: Výstavba stovek bytů na Žižkově se blíží. Škoda vyslala expertní tým do Slovinska

Rezidence Žižkov, vizualizace, Magazín Nová Praha

Rezidence Žižkov, vizualizace, Magazín Nová Praha Zdroj: Penta Real Estate

Dobré ráno! Je 256. den roku, svátek má Lubor. V tento den v roce 1993 byla v Oslu podepsána mírová dohoda, v níže Palestinci poprvé uznali existenci Izraele.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Penta a Finep mají otevřenou cestu ke stavbě bytů na Žižkově

Zastupitelstvo městské části Praha 3 schválilo dvě smlouvy s developery Penta a Finep ohledně výstavby v lokalitě bývalého nákladového nádraží Žižkov. Developerům se tím otevírá cesta ke změně územního plánu, a naopak město i samotná městská část získají na takzvaných kontribucích celkem 267 milionů korun, které budou směřovat do vybudování veřejných parků, rekonstrukcí škol či do stavby nové mateřské školky.

✅ Škoda Auto vyslala „rychlou brigádu špičkových údržbářů“ do Slovinska

Záplavy, které postihly slovinského dodavatele součástek KLS, mají velmi vážné dopady na Škodu Auto i celý mateřský koncern Volkswagen. Do Ljubna, jež se nachází asi padesát kilometrů severně od Lublaně, tak byl vyslán speciální tým, který má pomoci s obnovením plné výroby. Do současnosti se ve Slovinsku vystřídalo na padesát zaměstnanců Škody, obvykle jezdí pomáhat na deset dní v počtu šest až devět zaměstnanců. Účastní se ale zaměstnanci celého koncernu.

✅ Spolu už nechce jít společně do dalších voleb

Poprvé jako svazek usilovaly o hlasy v minulých volbách do Poslanecké sněmovny a pak v klání o Prahu. Naposledy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 bojovaly jako koalice Spolu loni na podzim o Senát. Po třech úspěšných taženích se však trojblok tříští. Ve stranách sílí názory, že společná kandidátka pro červnové volby do Evropského parlamentu by mátla a odrazovala voliče jednotlivých formací. Vydělala by na tom nejen opozice, ale i vládní STAN a Piráti. Úplný rozchod však Spolu nehrozí. Hodlá znovu kandidovat ve sněmovních volbách v roce 2025.         

✅ Skupina TTC v Malešicích postaví polovodičové a elektronické centrum

Česká skupina TTC, která provozuje datová centra nebo dodává prvky do telekomunikačních sítí, se chystá v průmyslové zóně v pražských Malešicích vybudovat technologické centrum se zaměřením na energetiku, hardware, telekomunikace, elektroniku nebo čipy a polovodiče. Investuje do něj vyšší stovky milionů korun.

Stane se dnes:

  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přednese v Evropském parlamentu každoroční poselství o stavu EU.
  • Pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci by měli schvalovat uzákonění možnosti podávání žádostí o přiznání důchodů on-line.