Ranní check: Z obchoďáků mizí bitcoinmaty, Jurečka dokončil důchodovou reformu

Jak si bitcoinový bankomat vizualizuje AI.

Jak si bitcoinový bankomat vizualizuje AI. Zdroj: Midjourney

Dobré ráno! Je 320. den roku, svátek má Otmar. V tento den v roce 1989 se v Bratislavě uskutečnil nepovolený protirežimní pochod.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ První tchajwanskou investici do českého startupu získaly letecké simulátory Vrgineers

Tchajwanský fond Taiwania Capital se podílel 132 miliony korun na investici do holešovického startupu Vrgineers, který se zabývá vývojem virtuálních brýlí a leteckých simulátorů. Bylo to poprvé, kdy fond zřízený tchajwanskou vládou, jenž má na investice ve střední Evropě připraveno přes čtyři miliardy korun, vložil peníze do tuzemského startupu.      

✅ Další český developer expanduje do Srbska. Brněnský Domoplan postaví byty v Bělehradě

Brněnský Domoplan ze skupiny Fipox pokračuje v expanzi na jih Evropy. Poté, co zkraje roku oznámil, že za stovky milionů postaví byty v chorvatském Záhřebu, rozšiřuje nyní svou působnost také na srbský trh. Na začátku příštího roku zahájí výstavbu v Bělehradě, kde chystá luxusní rezidenční projekt za půl miliardy. Do srbské metropole v posledních letech expandují i další tuzemští developeři.  

  

✅ CPI a majiteli IKEA vadí automaty na bitcoiny. Odstranili je z českých nákupních center

S kryptoměnovým byznysem nemají v Česku problém jen banky, ale nově také někteří majitelé velkých nákupních center. Ti už nechtějí ve svých obchodních domech takzvané bitcoinmaty, tedy automaty na směnu bitcoinů za koruny. Provozovatelům těchto strojů vypovídají nájemní smlouvy.

✅ Majitelé království toalet Alca cílí na trofejní stavby. Vyhlédli si i Gočárův dům v Celetné

Manželé František Fabičovic a Radka Prokopová, zakladatelé a majitelé největšího výrobce sanitární techniky v Česku Alca Group, vstoupili do nového oboru. S investičními partnery koupili za téměř miliardu korun šest prémiových budov v Hradci Králové a hlavním městě Praze. Informaci e15 potvrdila Prokopová s tím, že motivem investice bylo rozložení rizik v podnikání.      

✅ Věk odchodu do důchodu se lidé dozví v padesáti, Jurečkova reforma jde k připomínkám

Návrh důchodové reformy je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky hotový, ve čtvrtek ji pošle do legislativního procesu a dá ji ostatním rezortům k připomínkám. Například dnešní pětačtyřicátníci půjdou do důchodu až v 66 letech, mladší lidé ještě později.

Stane se dnes: 

  • Český statistický úřad zveřejní indexy cen výrobců za říjen 2023
  • Zahraniční výbor tureckého parlamentu začne projednávat ratifikaci švédské žádosti o vstup do NATO
  • Německý průmyslový koncern Siemens zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí finančního roku 2023
  • Končí výstražná 20hodinová stávka za vyšší mzdy, kterou vyhlásily Odbory německých strojvedoucích
  • Ministr zahraničí Jan Lipavský navštíví Británii