Best of Realty 2022. Nejlepším tuzemským stavbám dominovaly rezidence

Kay River Lofts v Praze 8

Kay River Lofts v Praze 8 Zdroj: Karlín Group, Horizon, Ungelt Partners

Rezidence Čertův vršek v Praze 8
Bytový projekt Barrandez-vous v Praze 5
Bydlení Brâník v Praze 4
Rezidence Michelangelova v Praze 10
Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou
12
Fotogalerie

To nejzdařilejší z realit za uplynulý rok se objevilo na galavečeru vyhlašování vítězů 24. ročníku soutěže Best of Realty. Zatímco klání komornějších bytových projektů vyhrála pražská Rezidence Čertův vršek, mezi velkými rezidenčními i komerčními areály bodovaly hlavně mimopražské stavby.

Nejpovedenější stavby nejen v kategorii rezidencí vybírala devítičlenná odborná porota. Hlavními kritérii při posuzování celkem pěti desítek nominovaných projektů byl rozvoj lokality, urbanistické a architektonické řešení včetně vnitřních dispozic, kvalita realizace a také úspěšnost projektu na realitním trhu a ohleduplnost vůči životnímu prostředí i lidem, kteří v něm bydlí či pracují.

V čele poroty zasedl Tomáš Drtina, viceprezident Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), pod jejíž záštitou se soutěž koná. Bodovaly projekty napříč celou Českou republikou, kromě pražských získaly ocenění také stavby v Plzni, Ostravě, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Kojetíně, v Lipně nad Vltavou nebo v Opočně.

O nominaci na ocenění Nejlepší z realit 2022 se mohly ucházet stavby dokončené v Česku po 1. lednu 2021, a to v pěti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Administrativní centra, Obchodní centra, Hotely, Průmyslové a skladové areály.

V tradičně nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů, která je rozdělena na dvě skupiny, se letos utkalo 22 nominovaných – dvanáct v kategorii menších projektů do 55 bytů a deset v kategorii větších komplexů.

V první z nich porotci postavili nejvýše projekt Rezidence Čertův vršek v Praze 8, když ocenili zejména vysokou míru využití technologií a materiálů šetrných k přírodě, architekturu respektující okolní zástavbu a moderní řešení společných částí domu. V kategorii větších rezidenčních projektů zvítězila Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou, která zaujala zejména architekturou.

Mezi administrativními centry vyhrál projekt regionální centrály ČSOB v Hradci Králové, která si odnesla i cenu za nejlepší environmentální počin. V kategorii hotelů titul získala rekonstrukce budovy bývalého Cukrovarnického paláce v Praze 1 na hotel Andaz Prague.

Mezi průmyslovými areály a sklady zvítězil Panattoni Park Kojetín – robotické distribuční centrum pro Amazon. Vzhledem k nasycenosti trhu obchodních center získala prvenství rekonstrukce OC Rokycanská v Plzni.

Zvláštní cenu poroty obdržela rekonstrukce Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích. Porota vyzdvihla architektonicky, technicky i akusticky výjimečně zdařilou rekonstrukci koncertního sálu v budově bývalého kostela svaté Anny.

Cenu Award for Excellence udělila ARTN stávajícímu pražskému radnímu pro územní rozvoj Petru Hlaváčkovi, který byl v letech 2015 až 2016 ředitelem pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR). Do Síně slávy byl uveden architekt Jakub Cigler.

Cena čtenářů pro rok 2022 patří druhé etapě Maison Ořechovka v Praze 6 od Penty Real Estate, která soutěžila v kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu.