Bohatí Češi v obavách z inflace skupují nové byty. Drží tím nad vodou celý realitní trh

Přestože se počet prodejů novistaveb snížil, jejich ceny dál rostou. (ilustrační foto)

Přestože se počet prodejů novistaveb snížil, jejich ceny dál rostou. (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Většina nových bytů se již v Praze neprodává koncovým vlastníkům, ale movitým investorům.(ilustrační foto)
Banky evidují rekordní zájem o hypotéky. (ilustrační foto)
Podle developerů nakupují investoři už více než polovinu všech novostaveb. (ilustrační foto)
Metr čtvereční nového bytu se prodává již za více než 110 tisíc korun. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Většina nových bytů se již v Praze neprodává koncovým vlastníkům, ale movitým investorům. Ti pak novostavby většinou dál pronajímají. Díky podnikatelským nákupům se ceny bytů šplhají stále výše. Přesto trh s novostavbami v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o sedm procent.  

„Všechna vládní opatření slibující zleva zprava finanční pomoc ekonomice vyvolávají obavy z inflace. Řada investorů předpokládá, že ve střednědobém horizontu inflace překročí hranice monetární politiky České národní banky. Trh se obává, že za deset let může být devalvace hodnoty peněz třicet čtyřicet procent. To způsobilo nebývalý nápor na náš obchod. Jen za poslední měsíc jsme udělali obchody, které běžně děláme za čtvrtletí,“ komentoval Tomáš Pardubický, generální ředitel developerského holdingu Finep. 

Ve svých projektech Finep aktuálně registruje i deset zájemců o jeden byt. Na prodejích bytů skupiny se investoři v posledních měsících podílejí již ze 75 procent. 

„Investiční nákupy bytů tvoří 50 až 60 procent všech prodejů,“ řekl šéf developerské skupiny UDI Group Radek Menšík. Podobná situace je podle developera i na dalších středoevropských trzích, kde holding působí. 

Trh přesto klesl

Navzdory vysoké poptávce movitých kupců se počet prodaných novostaveb v metropoli za třetí čtvrtletí meziročně snížil o sedm procent, vyplývá ze společných dat developerů Central Group, Skanska Reality a Trigema. Průměrná cena prodané novostavby se však zvedla o tři procenta na více než 110 tisíc korun za metr čtvereční. Za čtyři roky ceny kupovaných novostaveb vyskočily téměř o 60 procent. 

„Pokud se loni v Praze ve třetím kvartálu prodalo o sto nových bytů více, než tomu bylo ve stejném období letos, neznamená to dramatickou změnu trendu. Každoročně se totiž ve městě prodá zpravidla pět tisíc a více bytů. Na mírný pokles prodejů ale může mít vliv i to, že na trhu v čase postupně posiluje segment dražších bytů. Pro část kupujících už nemusí být takové byty cenově dostupné,“ uvedl mluvčí Trigemy Radek Polák. 

Investoři se však nevyhýbají ani luxusu. Tuto zkušenost udělala například developerská společnost Landia Management v nové vilové čtvrti Zátiší Lysolaje. Cena nejlevnější volné vily v projektu s výhledem na Hradčany převyšuje 22 milionů korun. 

 „Setkali jsme se již s nákupem za účelem dalšího pronájmu. Převážně se jedná o dlouhodobé pronájmy v oblasti diplomacie a zahraničních obchodních zastoupení,“ uvedl Petr Tomášek, výkonný ředitel Landia Management. 

Hon na hypotéky

Prudký růst poptávky po investičních bytech potvrzuje agentura Media Buyers, která pro developery vytváří například marketingové strategie. „Důvodů pro nákupy nemovitostí na investici jsou ze strany investorů kombinace finančních přebytků movitých Čechů a nízké úrokové sazby v porovnání s mírou reálné inflace,“ sdělil majitel agentury Lukáš Chmela. Roli podle něj sehrálo také uvolnění podmínek pro poskytování hypoték z letošního jara.

Extrémní nárůst poptávky po hypotékách hlásí například bankovní skupina Moneta. Od začátku září přijala 7900 žádostí o hypoteční úvěr v hodnotě téměř 22 miliard korun. Meziročně je to skok o 450 procent. Lídr trhu Hypoteční banka očekává celkový letošní výkon hypotečního trhu 230 miliard korun. Bude to ještě více než v rekordních letech 2016 a 2017.