Část Výstaviště se uzavře kvůli dostavbě Průmyslového paláce. Skončí i Mořský svět

Plánovaná dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze-Holešovicích výrazně omezí ruch v tomto areálu. Kvůli provozu těžké techniky se bude muset zavřít horní část areálu.

Plánovaná dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze-Holešovicích výrazně omezí ruch v tomto areálu. Kvůli provozu těžké techniky se bude muset zavřít horní část areálu. Zdroj: Výstaviště Praha

Největší letošní investici si vyžádá oprava Křižíkových pavilonů. Po ní by měly být moderním prostorem pro pořádání společenských a kulturních akcí včetně výstav.
V rámci rekonstrukce dostaly cesty novou dlažbu nebo asfaltový povrch a kolem nich jsou vysazeny mladé stromy.
Letní kino nabídne hned několik provozoven v areálu, například prostor Gauč ve Stromovce.
Mořský svět skončí na Výstavišti příští rok.
Rekonstrukce čeká letos i divadlo Spirála, vzniknou tu hned dvě scény, jedna z nich podzemní.
13
Fotogalerie

Plánovaná dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce na výstavišti v Praze-Holešovicích výrazně omezí ruch v tomto areálu. Kvůli provozu těžké techniky se bude muset zavřít horní část areálu. Praha má na akci vyčleněné dvě miliardy korun. Levé křídlo Průmyslového paláce vyhořelo v roce 2008. 

„Optimální varianta je, že by se začalo stavět ještě v letošním roce. Podzimní akce jako Designblok by ještě proběhly v Průmyslovém paláci a někdy poté by se objekt na dalších několik let předal dodavateli stavby,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Tomáš Hübl, předseda představenstva městské společnosti Výstaviště Praha. 

Pravděpodobně současně s Průmyslovým palácem se bude v horní části areálu opravovat Lapidárium Národního muzea. V jeho části se v současnosti nachází soukromá expozice Mořský svět ukazující v akváriích mořské živočichy. 

„Mořský svět je ve výpovědní lhůtě. Neumím si představit, že budeme v tomto rozsahu rekonstruovat budovu a v zadní prostoře budou akvária s rybami. To by nebylo udržitelné,“ dodal šéf areálu. Skončit na Výstavišti má Mořský svět provozovaný podnikatelem Jiřím Zuskou v roce 2021.  

Postupná rekonstrukce čeká v areálu Výstaviště všechny budovy. Ještě před akcí s Průmyslovým palácem projdou renovací například Křižíkovy pavilony. Počítá se též s rekonstrukcí Divadla Spirála.

Opravu má již za sebou ve spodní části areálu takzvaná Bruselská cesta. Novou dlažbu má cesta od Křižíkovy fontány k bývalému ruskému kolu. Revitalizací prošly trávníky a další zelené plochy. V pokročilé fázi stavby je parkourové hřiště. Brzy na jaře plánuje Výstaviště Praha otevřít veřejné grily a grilovací louku. Stejně tak se otevře aktuálně kolaudovaný gastropavilon.