Ceny bytů od konce devadesátých let stouply více než čtyřikrát

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
5
Fotogalerie

Byty jsou v Česku stále dražší. Jejich ceny od roku 1998 do konce roku 2019 vzrostly v průměru 4,25krát. Nejvíce ve Středočeském kraji, 5,25krát, naopak v Ústeckém kraji ani ne dvojnásobně. Míra inflace ve stejném období stoupla o 59,8 procenta. Plyne to z Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

"Trh s bytovými nemovitostmi vznikal v České republice postupně od 90. let poté, co se vymanil z různých regulatorních omezení. Devadesátá léta byla obdobím zvýšené, zpočátku až pádivé inflace, a to samé platilo i pro ceny bytových nemovitostí. Pro jejich vývoj ale neexistuje žádná spolehlivá statistika," uvedl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. Data má úřad právě až od roku 1998, kdy se růst cen bytů vlivem hospodářské recese zastavil.

Od té doby nastaly tři výrazné vzestupy cen. První vyvrcholil v polovině roku 2003 v souvislosti se vstupem do Evropské unie v květnu 2004. "Souvisel s očekáváním zájmu zahraničních kupců o české nemovitosti. Ve třetím čtvrtletí 2003 byly průměrné ceny bytů proti roku 1998 více než dvojnásobné," dodal Jiří Mrázek.

Po jistém zklamání investorů začaly ceny od roku 2005 opět rychle růst. Vezly se na vlně celosvětového ekonomického růstu a optimismu. Od předchozího vrcholu v roce 2003 do roku 2008 vzrostly zhruba o tři pětiny, ve srovnání s rokem 1998 byly více než trojnásobně.

"Koncem roku 2008 přišla světová finanční krize, která byla i krizí hypotečního trhu. Nevyhnula se ani České republice, kde ceny bytů do konce roku 2009 klesly o 18,1 procenta. Poté nastala stagnace trvající zhruba tři roky," podotkl statistik.

Následně začaly ceny opět růst, nejdříve v průměru o 3,5 procenta ročně, od roku 2016 do konce roku 2019 zdražování zrychlilo na průměrných 10,7 procenta za rok. Daty pro srovnatelné statistiky za rok 2020 ČSÚ zatím nedisponuje. Z jiných dostupných údajů je však zřejmé, že růst cen bytů pokračoval.

Ceny bytů za posledních 21 let rostly v průměru o sedm procent ročně. Stavební pozemky zdražovaly v průměru o 5,2 procenta, ceny rodinných domů se zvyšovaly průměrně o 4,6 procenta za rok.

Z jednotlivých krajů za středními Čechami stouply ceny bytů nejvíce v Moravskoslezském, Plzeňském kraji a na Vysočině, zhruba 4,7krát. Naopak za Ústeckým krajem s růstem cen o 93 procent následovaly Liberecký kraj (3,7krát), Pardubický, Jihomoravský a Karlovarský kraj, kde ceny stouply 3,8krát.