Chystá se největší nedobrovolná dražba. Pro PPF banku se prodává palác u Karlova mostu

Pinkasův palác v Praze u Karlova mostu.

Pinkasův palác v Praze u Karlova mostu. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Pinkasův paůlác v Praze 1 u Karlova mostu.
Pinkasův Palác u Karlova mostu v Praze 1.
Pinkasův palác v Praze u Karlova mostu.
Pinkasův palác v Praze u Karlova mostu.
Pinkasův palác v Praze u Karlova mostu.
15
Fotogalerie

Dvacátého prosince se v pražském Hotelu Intercontinental uskuteční největší nedobrovolná dražba v historii České republiky. Vyvolávací cena Pinkasova paláce u Karlova mostu je těsně pod půl miliardou korun.

Developer Kampa Island Residences finančně nezvládl přestavbu památkově chráněného Pinkasova paláce v Praze u Karlova mostu. Na projekt poskytla úvěr PPF banka. Kvůli nezaplacenému dluhu teď banka iniciuje prodej lukrativní nemovitosti. S vyvolávací cenou 470 milionů korun to bude největší nedobrovolná dražba v historii Česka.    

„Takových domů se neobjevuje na trhu mnoho, je to výjimečná budova svojí historií i lokalitou,“ uvedla Ilona Mančíková, obchodní ředitelka realitní kanceláře Czech Republic Sotheby’s International Realty.

Dražit se bude 20. prosince v Hotelu Intercontinental. Prodej zajišťuje dražební společnost Gaute.

„Je to dům, který při pohledu z Karlova mostu u mnoha turistů budí pozornost,“ poznamenal turistický průvodce David Eslava. Právě frekventovaná lokalita ale podle makléřky Mančíkové sráží atraktivitu nemovitosti pro luxusní bydlení. Smysl by ale podle ní měla přestavba na prémiový hotýlek.

Za neúspěšným developerským projektem je podle informací serveru E15.cz podnikatel Albín Sybera. Nemovitost ovládá přes řetězec společností Artemis Property, Kampa Island Residences a kyperskou firmu Nasogen. Na zaslané dotazy ohledně projektu Sybera v potřebném termínu nereagoval.  

Více informací nesdělila ani PPF banka. „Z důvodu bankovního tajemství nemůžeme poskytovat informace k uvedenému případu,“ napsala mluvčí skupiny PPF Zuzana Migdalová.

Na nového majitele čeká dokončení přestavby paláce. Podle zveřejněného informačního memoranda si dostavba vyžádá přes sto milionů korun. Nový vlastník má spolu s nemovitostí získat zdarma licenci pro použití projektové dokumentace.

Pinkasův palác mezi Čertovkou a Karlovým mostem proslul mimo jiné tím, že se v jeho sklepení našly před několika lety pilíře Juditina mostu.