Církev investuje do bytových projektů. Čerstvou akvizici v Plzni bude pronajímat

Projekt Bydlení Studentská v Plzni

Projekt Bydlení Studentská v Plzni Zdroj: Raiffeisen Leasin

Plzeňské biskupství koupilo v  Plzni-Bolevci za více než 300 milionů korun novostavbu o stovce bytů z projektu Bydlení Studentská. V západočeské metropoli už tak vlastní 340 nájemních bytů, z nichž některé slouží seniorům. Biskupství královéhradecké zase nedávno vstoupilo do prémiového developerského projektu Karlin Group v Křižíkově ulici v Praze 3. Plán investovat do nájemního bydlení letos představilo také pražské arcibiskupství v rámci své nové značky XPlace.

Šestipodlažní bytový dům v Plzni koupila církev od společnosti Raiffeisen – Leasing, která byla investorem i developerem projektu. „V nebankovním financování nemovitostí máme tradici a rozsáhlé zkušenosti. V této lokalitě je to už několikátý projekt, na kterém se podílíme. Jsem rád, že se jedná o dostupné nájemní bydlení, jehož význam stále roste,“ komentoval předání stavby generální ředitel Raiffeisen – Leasing Tomáš Gürtler.

První nájemníci se začnou do bytů o dispozicích od 1+kk až po 4+kk stěhovat v nejbližších týdnech. Církev uhradila zhruba polovinu kupní ceny z vlastních zdrojů, na zbytek si vzala úvěr. Podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba vlastní biskupství v západočeské metropoli 340 nájemních bytů.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub

Příjem z pronájmů má být významným zdrojem financování diecéze. Loni biskupství koupilo rovněž novostavbu v plzeňské části Nová Hospoda, v níž poskytuje nájemní bydlení seniorům. Ve spolupráci s Městskou charitou Plzeň mají senioři k dispozici také asistenční služby.

Biskupství královéhradecké se stalo spoluinvestorem převážně rezidenčního projektu Dva domy v proluce v pražském Karlíně, pro který ještě pod názvem Glasshouse hledal partnera developer Karlin Group. Letos zkolaudovaný objekt v Křižíkově ulici, jenž kromě 112 prémiových bytů zahrnuje i komerční prostory v parteru, navrhlo slovinské architektonické studio Bevk Perović Arhitekti. Na rozdíl od plzeňského projektu to je projekt vlastnického bydlení.

Další realitní záměry tentokrát pražského arcibiskupství jsou teprve v začátcích. „Cílem je vybudovat ekonomicky fungující a konkurenceschopný projekt, jehož zisky půjdou na charitativní nebo duchovenskou činnost a na podobné účely. Cílem je tyto výnosy nejprve tvořit, ne poskytovat bydlení, které bude dotované,“ představil letos v létě program XPlace tehdejší výkonný ředitel arcibiskupství Antonín Juriga.

K lukrativnímu realitnímu obchodu se dostal i katolický sportovní spolek Moravští orli, který před lety získal dům v Jindřišské ulici v centru Prahy díky dělení majetku po zrušeném Fondu dětí a mládeže. Budovu v havarijním stavu nechali Moravští orli zbourat a v proluce připravili developerský projekt víceúčelového domu s byty. Ten pak už se stavebním povolením prodali realitní společnosti Acord Invest, která se jinak specializuje na přestavby klasických činžovních domů.