ČNB dala zelenou další miliardové emisi dluhopisů v realitách

Kancelářské centrum Crystal poblíž stanice metra Želivského v Praze.

Kancelářské centrum Crystal poblíž stanice metra Želivského v Praze. Zdroj: Michael Tomeš/E15

ČNB schválila vydání dluhopisů firmě ze skupiny Českomoravská nemovitostní.
zatím posledním přírůstkem do portfolia Českomoravské nemovitostní je kancelářské centrum Crystal (vpravo) poblíž stanice metra Želivského v Praze.
Kancelářské centrum Crystal poblíž stanice metra Želivského v Praze.
Kancelářské centrum Crystal poblíž stanice metra Želivského v Praze.
Kancelářské centrum Crystal poblíž stanice metra Želivského v Praze.
9
Fotogalerie

Realitní skupina Českomoravská nemovitostní dostala od České národní banky povolení k vydání dalších dluhopisů až do výše 1,5 miliardy korun, a to prostřednictvím dceřiné společnosti Českomoravská projektová II. Vyplývá to z informací zveřejněných centrální bankou. Peníze chtějí investoři použít na další akvizice nemovitostí. 

„V rámci schváleného dluhopisového programu plánujeme emitovat především pětileté a sedmileté dluhopisy s úrokem pohybujícím se mezi pěti a šesti procenty ročně. Z důvodu zvýšené poptávky nevylučujeme ani emise denominované v eurech, kde lze však očekávat nižší úročení,“ řekl spolumajitel ČMN Radek Stacha. Administraci emisí si bude firma zajišťovat sama. 

ČMN má už s obligacemi zkušenosti. Pomocí takto získaného kapitálu skupina koupila centrálu Nestlé v Praze-Modřanech nebo budovu na Václavském náměstí

„Dluhopisy do nemovitostních projektů jsou v poslední době určitě obvyklé. Nicméně investice do dluhopisů je půjčování peněz jako každé jiné a nese s sebou stejná rizika. ČNB neposuzuje solventnost toho, kdo dluhopisy vydává, ani jeho schopnost splatit takový dluh v budoucnosti,“ komentoval advokát Tomáš Běhounek, partner v kanceláři BNT attorneys in CEE. 

Českomoravská nemovitostní měla na konci června v portfoliu reality v hodnotě 3,5 miliardy korun. Posledním přírůstkem firmy je zánovní kancelářské centrum Crystal u pražské stanice metra Želivského. 

„V současné době pracujeme na akvizici hned několika nemovitostí. Hodnota každé z nich se pohybuje nad jednou miliardou korun. Cílem pro rok 2019 je bilanční suma přesahující sedm miliard korun. Do konce roku plánujeme dokončit dvě až tři další akvizice,“ dodal šéf ČMN Stacha. 

Čeští investoři v letošním prvním pololetí patří podle poradenské společnosti Cushman & Wakefield na tuzemském trhu mezi největší kupce komerčních nemovitostí typu administrativních nebo obchodních center. Jen těsně za nimi následovali investoři z Jižní Koreje.