Developeři na kopec Vidoule nemohou, tak jej alespoň obestavují

Pohled na kopec Vidoule

Pohled na kopec Vidoule Zdroj: Studio Reaktor

Takhle by mohla Vidoule vypadat.
Pohled na jižní svah Vidoule.
Park Vidoule
Park Vidoule
5
Fotogalerie

Pražskou stolovou horu si pro výstavbu vil či nízkých bytovek v minulosti vyhlédlo hned několik developerů. Developerská společnost Finep zde chtěla spolu s Rodopem stavět 60 až 70 viladomů zhruba za miliardu korun. O něco dál zase plánovala domy firma Ekospol, které stále několik parcel patří. Developerům se však nepodařilo prosadit potřebné změny územního plánu. Poslední návrh, týkající právě Ekospolu, zamítli magistrátní zastupitelé k radosti odpůrců výstavby loni v červnu. 

Finep nakonec přistoupil na směnu pozemků s magistrátem. „Hlavní město se rozhodlo scelit pozemky a využít je k rekreačně sportovním účelům. Nebudeme této snaze bránit a Praze vyjdeme vstříc,“ uvedl mluvčí Finepu David Jirušek. Zda nerealizovaný projekt znamená ztrátu, či naopak je směna pozemků pro společnost nakonec výhodnější, nechtěl Jirušek komentovat.

Naopak s Ekospolem zatím magistrát nejednal a podle některých náznaků se do toho ani nepohrne. „Připravovali jsme zde nízkopodlažní viladomy v zeleni a parcely pro stavbu luxusních vil. Do projektové dokumentace jsme investovali stovky tisíc korun,“ sdělil deníku E15 majitel firmy Evžen Korec. Jak vidí budoucnost projektu, nyní také nechtěl komentovat.

Co se nepovedlo dvěma velkým společnostem na vrcholu kopce, podařilo se dalším velkým hráčům na trhu s byty alespoň na jeho úpatí. Směrem do Košíř v současnosti staví miliardář Karel Komárek a jeho KKCG několik bytových domů s názvem Na Pomezí. Kousek odtud právě dokončuje společnost YIT 250 bytů.

Z druhé strany kopce budovala od roku 2003 Skanska rezidenční čtvrť Botanica. Kvůli prodeji těchto pozemků vyšetřovala tehdejší vedení Prahy 5 v čele s kontroverzním starostou Jančíkem policie, případ nakonec odložila.