Do Paláce Dunaj se nastěhují evropské instituce i advokátní komora. Rekonstrukce skončí letos

Vizualizace nové podoby Paláce Dunaj po rekonstrukci.

Vizualizace nové podoby Paláce Dunaj po rekonstrukci. Zdroj: Chapman Taylor

Pro budovu typický obklad travertinem bude zachován.
V přízemí budou obchodní prostory přístupné z ulice Národní i Voršilské.
Zásadnějších úprav se dočká především vnitřní členění a technologie.
Většinu podlažních ploch obsadí kanceláře.
Srdcem domu bude atrium se sklobetonovou a teracovou podlahou.
7
Fotogalerie

Starý šmrnc a moderní střeva. Tak by se dala charakterizovat již dva roky probíhající rekonstrukce známého konstruktivistického Paláce Dunaj na Národní třídě. Ta by měla být letos konečně hotová; jedna z nejprestižnějších adres v Praze pak získá další nové nájemníky. Patnáctiletou smlouvu už podepsaly i dvě významné evropské instituce.

Za rekonstrukcí paláce stojí společnost Zeitgeist Asset Management, která budovu koupila v roce 2017 pro německý penzijní fond od stavební společnosti Eurovia CS. Ta se palác rozhodla prodat kvůli stavbě nové centrály v pražské Krči. O tři roky později byla zahájena rekonstrukce paláce podle návrhu mezinárodní architektonické kanceláře Chapman Taylor, která je také autorem nové polyfunkční budovy The Flow Building na Václavském náměstí.

V současnosti se blíží dokončení hrubé stavby, kterou realizuje Geosan Group. Úplně hotovo by pak mělo být za deset měsíců, kdy je podle výkonného ředitele společnosti Zeitgeist Asset Management Petera Noacka naplánována kolaudace. I když bude budova k nastěhování až počátkem roku 2024, více než polovina ze 6700 metrů čtverečních kanceláří už má podepsané smlouvy o pronájmu, uvel Noack.

Jedním z nájemců je i Česká advokátní komora, která zde bude provozovat školicí centrum. Nově na seznamu přibyly i dvě evropské instituce. Patnáctiletou smlouvu na pronájem 2600 čtverečních metrů podepsaly tuzemské Zastoupení Evropské komise a kancelář Evropského parlamentu.

Palác Dunaj stojí na rohu Národní třídy a Voršilské ulice od roku 1930, kdy nahradil klasicistní budovu Walisova paláce, která zde stála téměř sto let. Budovu ve stylu konstruktivismu navrhl pro rakouskou pojišťovnu Donau německý architekt Adolf Foehr, žák českého architekta Jana Kotěry. Na svou dobu velmi pokroková budova si až do dnešní doby dochovala většinu hodnotných architektonických prvků.

Ty chtějí architekti v maximálním možné míře respektovat. „Srdcem Paláce Dunaj se stane mnoho let nepřístupné centrální atrium, kde ponecháme stávající teracovou i sklobetonovou podlahu. Rovněž zachováme modernistický vzhled paláce, který podtrhuje fasáda z béžového travertinu se třemi bílými horizontálními pásy,“ popisuje ředitel architektonické kanceláře Chapman Taylor Jon Hale.

Dřívější lesk získá i dosud funkční oběžný výtah neboli páternoster, který roku 1936 vyrobila proslulá továrna Českomoravská-Kolben-Daněk. Aby budova vyhověla současným požadavkům požární bezpečnosti a standardům vnitřního prostředí, získá řadu moderních technologií. Bude nainstalován centrální ventilační systém s rekuperací, který umožní efektivní chlazení a vytápění i stálý přísun čerstvého vzduchu. Páternoster doplní vysokorychlostní výtahy.

Samotné vnitřní prostory a vybavení si pak budou moci přizpůsobit samotní nájemci. Právě noví evropští nájemci plánují dvě pronajatá podlaží propojit vnitřních schodištěm a vytvoří vzdělávací a informační centrum. „Chceme informovat o dění v Evropské unii. Pravidelně organizujeme debaty na aktuální témata, semináře či studijní cesty do Bruselu.  Velmi populární jsou i kulturní akce jako výstavy či filmové večery,“ popisuje práci Zastoupení Evropské komise její vedoucí Monika Ladmanová.

Po dokončení rekonstrukce nenabídne budova pouze kancelářské prostory, které se díky nastavění jednoho podlaží rozšíří na daných 6700 metrů čtverečních. Doplní je i prostory obchodní o ploše dvou tisíc metrů čtverečních, které budou přístupné jak z Národní třídy, tak z ulice Voršilské.

Palác Dunaj svou proměnou přispěje k nové tváři Národní třídy a nejbližších ulic. V roce 2017 byl dokončen výrazný skleněný palác DRN od architekta Stanislava Fialy přímo na revoluční třídě, loni se otevřelo také Technologické centrum pro Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v přilehlé Mikulandské ulici. Dokončena byla také úprava přiléhajícího Smetanova nábřeží a zahájení opravy se letos v létě dočkal i obchodní dům Máj.

A v plánu je i další velký projekt. Běží totiž přípravy rekonstrukce Nové scény Národního divadla, jejíž podoba byla vydatně diskutována odbornou veřejností. Národní divadlo totiž dlouhou dobu novou podobu tajilo a představilo ji na veřejné prezentaci až v polovině roku 2021. Řada historiků architektury se pak vůči některým zásahům vymezila. Úprava podzemních garáží pod divadelní piazzetou, která nyní nese jméno prezidenta Václava Havla, už byla zahájena.