Je libo maják nebo větrný mlýn? K pobytu u moře nemusí sloužit pouze apartmány

Majáky lze na letních cestách obdivovat, pronajmout si je nebo je dokonce zakoupit, ilustrační foto

Majáky lze na letních cestách obdivovat, pronajmout si je nebo je dokonce zakoupit, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Maják ke koupi v Irsku
Maják ke koupi v Itálii
Větrný mlýn ke koupi v Řecku
Větrný mlýn ke koupi v Řecku
5
Fotogalerie

Po celém světě je téměř dvacet tisíc majáků. Část jich byla automatizována a dále funguje, jiné už dávno ztratily svůj význam. Některé navigační věže si tak mohou zakoupit soukromníci a vytvořit si z nich romantické prázdninové bydlení. Další netradiční možností pobytu u moře může být větrný mlýn.

Majáky bývají tu a tam k mání v mnoha zemích, kupříkladu ve Spojených státech, Kanadě či v Británii. V Irsku je nyní za 550 tisíc eur ke koupi unikátní maják Old Lighthouse na Aranských ostrovech v ústí Galwayského zálivu. Dvě stě let stará nemovitost stojí na nejvyšším bodě ostrova Inis Mór a je z ní úchvatný výhled na Atlantský oceán. Jenže pro svůj původní účel měl maják dost nevhodnou polohu, lodě světlo z něj špatně viděly, a tak sloužil k jejich navigaci pouze od roku 1818 do roku 1857.

Další jedinečná realitní příležitost se nabízí v Toskánsku. „Kdo by nechtěl žít v majáku, přestavěném na luxusní vilu s výhledem na moře?“ nabízejí realitní makléři stavbu za sedm milionů eur na stránce immobiliareitaliano.com. Maják přestal být využíván ke svému původnímu účelu už za druhé světové války, v posledních letech byla věž přestavěna v souladu s přísnými protiseizmickými pravidly. Rozšířena byla i stará silnice, aby po ní mohla na skalisko vyjet novodobá auta.

Ve Spojených státech se dají tyto nezvyklé nemovitosti zakoupit přímo od vlády. Na stránce disposal.gsa.gov je momentálně v nabídce dokonce pět „světelných domů“ od věže trčící z vody po rozlehlý komplex Beavertail Lighthouse ve státě Rhode Island. Jde o třetí nejstarší americký maják, který sehrál úlohu při získání americké nezávislosti v roce 1779.

Nabízených majáků se nedávno rozhodla zbavit Pobřežní stráž a jsou dokonce zdarma. Jenže vláda omezuje kupce i účely, ke kterým by měly v budoucnu sloužit. V podmínkách jsou kulturní, vzdělávací či rekreační aktivity na nekomerční bázi.

Na britské stránce lighthousesforsale.co.uk lze v současnosti sehnat celé majáky i části jejich komplexů, například Point Lynas Lighthouse na velšském ostrově Anglesey. V nabídce je za 1,4 milionu liber. Za nabídku převyšující 79 tisíc liber ale lze pořídit malou budovu a pozemek, které jsou součástí majáku u skotského Wicku.

„Jde o velmi vzácnou příležitost koupit budovu majáku s velkým potenciálem stát se pohodlným domovem se slušným odstupem od pandemické noční můry,“ lákají prodejci kupce, kteří shánějí atraktivní místo pro práci z domova. Na stránce si lze bydlení v komplexu některých majáků i pronajmout, třeba na týden. Například dvoupokojová chatka u majáku na ostrově Man vyjde na týden na osm set liber.

Další možností netradičního rekreačního bydlení je větrný mlýn. Stavba z počátku 19. století v roce 2015 renovovaná na útulné bydlení se třemi ložnicemi je za pět set tisíc eur k mání na řeckém souostroví Santorini.