Nájmy klesají. Dvoupokojový byt v Praze si lze pronajmout za patnáct tisíc

Bydlení v Praze

Bydlení v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bydlení v Praze
Bydlení v Praze
3
Fotogalerie

Dlouhodobé nájemné bez energií v Praze u nejžádanější dispozice 2+KK ve čtvrtém čtvrtletí meziročně kleslo o 11,8 procenta na 15 tisíc korun měsíčně. Proti třetímu čtvrtletí se snížilo o 3,2 procenta. Z ostatních pěti největších měst Česka kleslo také v Ostravě (o 11,8 procenta) a v Brně (o 2,2 procenta). V Plzni, Liberci a Olomouci stagnovalo. Vyplývá to z údajů společnosti UlovDomov.cz.

„Loňský rok přinesl zásadní změny a výkyvy v oblasti nájemního bydlení. Tisíce menších bytů, z velké části provozované v režimu Airbnb, se kvůli koronavirové pandemii vlily na trh dlouhodobých pronájmů, což zapůsobilo na ceny. Jejich pokles se zejména v Praze dále prohloubil,“ uvedl ředitel UlovDomov.cz Martin Březina.

Jedním z faktorů podle něj mohou být i zavřené vysoké školy. „Zdá se, že klasická prezenční výuka se v tomto školním roce už nerozběhne, proto nemá smysl si byt ve velkých městech na studentský život vydržovat,“ doplnil Březina.

U bytů 1+KK kleslo v hlavním městě nájemné na konci loňského roku meziročně o 12 procent na 11 tisíc korun měsíčně, v případě 3+KK se snížilo o 14,6 procenta na 20 500 korun. Proti třetímu čtvrtletí nájmy u dispozice 1+KK klesly o 4,3 procenta, u bytů 3+KK se snížily o 6,8 procenta.

V Brně měsíční nájemné u nejžádanějších bytů 2+KK meziročně kleslo o 2,2 procenta na 13 500 korun, u bytů 1+KK vzrostlo o dvě procenta na 10 200 korun, v případě 3+KK se snížilo o 4,8 procenta na 18 tisíc korun.

Nájemné u nejžádanější dispozice z šesti největších měst Česku kleslo také v Ostravě, meziročně o 11,8 procenta na 9000 korun měsíčně. V ostatních městech stagnovalo. V Plzni se pohybovalo na 11 tisíci korunách, v Liberci bylo 10 tisíc korun, v Olomouci 12 tisíc korun.

„Dynamické změny na trhu s nájemním bydlením ilustrují statistiky zveřejněných inzerátů. Ve čtvrtém kvartálu bylo na našem portálu inzerováno 12 445 nabídek pronájmu v Praze. Proti třetímu čtvrtletí to znamenalo nárůst o 73 procent. Nejvíce nabídek bylo tradičně na dispozici 2+kk, která tvořila skoro třetinu,“ dodal Březina.