Největší tlak na pokles nájmů je v Praze. V řadě krajských měst činže dál zdražují

Nájemné za byty v Praze ve 3. čtvrtletí meziročně kleslo o téměř šest procent.

Nájemné za byty v Praze ve 3. čtvrtletí meziročně kleslo o téměř šest procent. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Navzdory poklesu nájemného v Praze považují investoři tento segment za sázku na jistotu. (ilustrační foto)
Pokles pražských nájmů za pokračujícího zdražování bytů mírně investorům snižuje výnosy. (ilustrační foto)
Na nájemní trh se v Praze dostala řada bytů, které se původně krátkodobě pronajímaly například přes Airbnb.
Nájemné za byty v Brně ve 3. čtvrtletí meziročně zdražilo činže o čtyři procenta na 263 korun za metr čtvereční a měsíc, nejvíce ze všech krajských měst.
Průměrné nájemné v Praze a krajských městech ve 3. čtvrtletí 2019 a 2020
6
Fotogalerie

Hlavní město je aktuálně v České republice lídrem ve snižování činží v nájemních bytech. Ve třetím čtvrtletí pražské nájmy meziročně zlevnily o téměř šest procent, vyplývá z dat poradenské společnosti Deloitte a portálu Cenovamapa.org. Žádné krajské město takto silný pokles nájmů nemělo. Naopak například v Brně či v Ostravě činže dál rostou. 

Zatímco před rokem se za metr čtvereční nájemního bytu v Praze platilo měsíčně v průměru 316 korun, letos je to 298 korun. Výrazný pokles o 5,2 procenta na 184 korun zaznamenala Jihlava, nájmy dále zlevnily už jen v Hradci Králové a ve Zlíně.

Za stejné období například v Brně zdražily činže o čtyři procenta na 263 korun za metr čtvereční a měsíc, v Pardubicích o 3,8 procenta na 217 korun, v Ostravě o 3,6 procenta na 171 korun. V Plzni a v Karlových Varech se průměrná výše nájmu nezměnila.

„V Praze je celá situace způsobena zejména výpadkem trhu krátkodobého ubytování. Tím se na trh dlouhodobých nájmů v průběhu jara dostalo velké množství bytů zejména z centra města původně používaných pro internetové ubytovací platformy,“ komentoval situaci odborník na nemovitosti z Deloitte Petr Hána.

„Ve snaze uplatnit tyto byty na trhu standardních nájmů jejich majitelé nasadili nižší ceny, což se promítlo do snížení průměrného nájemného v centrálních pražských katastrech a následně i na průměru celé Prahy,“ dodal.

Situaci podle realitního specialisty nepomohl ani zářijový přechod vysokých škol na dálkovou výuku kvůli pandemii koronaviru. Studenti totiž tvoří významnou část poptávky po nájemních bytech.  

Průměrné nájemné v Praze a krajských městech ve 3. čtvrtletí 2019 a 2020Průměrné nájemné v Praze a krajských městech ve 3. čtvrtletí 2019 a 2020|Deloitte, Cenovamapa.org

„V detailním pohledu zjišťujeme, že nájemní ceny v běžných bytech do 2+1 neklesají. Průměr je snižován hlavně velkými byty, o které není již druhý kvartál v řadě na nájemním trhu dostatečný zájem,“ dodal k situaci na pražském trhu generální ředitel portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Trend potvrzují i realitní makléři. „Velkým bytům chybějí cizinci. Ne turisté, ale ti, kteří v Praze studují a pracují, tedy například zahraniční manažeři, filmaři i studenti,“ uvedl Martin Satar z realitní kanceláře Tide Reality. 

Pokles pražských nájmů za pokračujícího zdražování bytů mírně investorům snižuje výnosy. Přesto jsou byty k pronájmu i v Praze dále ve středobodu zájmu individuálních investorů i fondů. 

„Investoři jsou ochotní akceptovat i nižší výnos. Za stejný příjem z nájmu dají více peněz než před rokem,“ řekl Stanislav Kubáček, šéf akvizičního týmu švédské společnosti Heimstaden pro střední a východní Evropu, která nakupuje nájemní byty.

Tento realitní segment je podle něj pro investory stále lepší alternativa než například státní dluhopisy s téměř nulovými úroky. Heimstaden cílí na roční výnos z nájemného kolem čtyř až pěti procent.