Rotschildova rodina prodala obří pozemky v Rakousku v údajném „obchodu historie“

Lovecká chata v Langau

Lovecká chata v Langau Zdroj: Klaus Bischof

Pozemek Langau u Gamingu
Klaus Bischof
Baron Jacob Rotschild
4
Fotogalerie

Realitní sektor má za sebou jednu z nejzajímavějších transakcí všech dob. Dědicové původem německé dynastie Rotschildů odprodali rakouské rodině Prinzhornových 5400 hektarů velké lesnické a lovecké panství v Rakousku v údajném "obchodu historie” kontinentální Evropy, informuje agentura Bloomberg.

Lovecké pozemky v Langau, které byly předmětem koupě, se nacházejí dvě hodiny západně od Vídně u města Gaming. Jsou 16krát větší než newyorský Central Park a zahrnují kromě rozsáhlých lesů také majestátní loveckou chatu, dvě elektrárny a asi 15 budov.

O rekordním prodeji informoval realitní makléř Klaus Bishof, kterého si pro tuto příležitost najali dědicové rodiny Rotschildů žijící v USA Nancy Clarice Tilghmanová a Geoffrey R. Hoguet. Podle něj jde v kontinentální Evropě o “historický obchod”.

“K podobné transakci, jako je tato, dochází pouze jednou za sto let,” řekl Bishof. “Zaznamenali jsme velký zájem od podnikatelů z Německa, Švýcarska a Rakouska,” dodal podle agentury Bloomberg.

Oba majitelé obří nemovitosti žijící v USA se Langau rozhodli prodat, protože se její kupec zavázal pečovat o její lesy a přesunout do oblasti své hlavní rodinné sídlo. Majetek rodiny podnikatelů Corda a Thomase Prinzhornových odhaduje rakouský časopis Trend na 1,1 milardy eur (27,8 miliard korun).

“Jako rodinný podnik považujeme tuto investici do dřeva a lesů za vhodný doplněk ke skupině našich firem v papírenském a kartonářském průmyslu,” uvedli ve svém prohlášení Prinzhornovi.

Prodejní cenu transakce odhaduje časopis Trend na 90 milionů eur (2,3 miliardy korun). Bischof skutečnou částku prozradit odmítl s tím, že se ale jedná o nejdražší transakci s níž se v rámci své 25leté kariéry jako odborník na lesy a pozemky setkal.

“Každou transakci, která jde nad tisíc hektarů, považuji za velkou, takže tato je přímo výjimečná. V období nízkých úrokových sazeb pozorujeme rostoucí zájem podnikatelů o dlouhodobé investice,” říká Bischof.

Rotschildovi se stali jedním z největších majitelů rakouské půdy v 19. století poté, co se stal Anselm Rotschild, syn zakladatele vídeňské banky Salomona Rotschilda, vlivným bankéřem tehdejšího rakousko-uherského habsburského impéria. Rodina v oblasti původně vlastnila 13 tisíc hektarů půdy. Zbylou část si ponechává.