Cenu železné rudy žene vzhůru válka na Ukrajině a poptávka po čínské oceli v zámoří

Metalinvest Azovstal zásadně omezil provoz.

Metalinvest Azovstal zásadně omezil provoz. Zdroj: Viktor Mácha

Válcovna tlustých plechů
Válcovna tlustých plechů
Válcovna tlustých plechů
Válcovna tlustých plechů
Konvertor
6
Fotogalerie

Cena železné rudy s dodáním v květnu na čínské komoditní burze Dalian ve středu vzrostla o 5,9 procenta na 764 jüanů za tunu, zhruba 2800 korun, což je nejvíce od poloviny února. Čína jako přední světový výrobce oceli spotřebuje přes miliardu tun železné rudy ročně. Více než osmdesát procent z toho dováží.

Čínská vláda podporuje domácí hutní společnosti, aby investovaly do železnorudných dolů doma i v zahraničí, zajistily si tak zdroje a získaly cenovou stabilitu. Cena železné rudy roste i na singapurské komoditní burze, kde kontrakt na dubnové dodání posílil o 1,9 procenta na 150,90 dolaru za tunu. Cena kontraktů na ocel se také vyšplhala na dvoutýdenní maxima.

Rekordní je i cena oceli používané pro výrobu automobilových karoserií. Na Šanghajské komoditní burze posiluje třetí den v řadě, tuna stojí 817,08 dolaru, nejvíce od 11. února.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub

Ceny rudy i oceli žene vzhůru podle oslovených analytiků ruská invaze na Ukrajině a ochromení dodávek surovin z těchto zemí na světové trhy. Na celosvětovém obchodu s ocelí se Rusko podílí deseti procenty a Ukrajina čtyřmi. Přerušení dodávek rudy a oceli z válčících zemí nutí velké kupce hledat alternativní zdroje.

Obrovské volné místo na trhu může podle ocelářských expertů zaplnit pouze Čína. Ta již plánuje prudký nárůst těžby spojený s mohutnými investicemi do zámořských dolů.

„Čína si klade za cíl zásadně vyřešit problém nedostatku surovin pro výrobu oceli do deseti až patnácti let, řekl serveru mining.com Luo Tchie-ťün, místopředseda Čínské asociace železa a oceli. 

Čína plánuje do roku 2025 výrazně zvýšit svůj akciový podíl v zámořských těžebních společnostech a také zvýšit domácí dodávky surovin, uvedl státem podporovaný China Metallurgical News.

Čínská asociace železa a oceli tento plán oznámila v lednu s tím, že ve stejném období zvýší domácí produkci železné rudy o 100 milionů tun na 370 milionů tun a spotřebu ocelového šrotu o 70 milionů tun na 300 milionů tun.

Konflikt na Ukrajině zřejmě ovlivní i poptávku po černém uhlí, jak uvedla mluvčí těžební společnosti OKD Naďa Chattov: „Očekáváme růst regionální poptávky po uhlí. Někteří zákazníci již avizovali, že nedostanou uhlí z Ruska, a proto poptávají další objemy.“