Trh se těší na peníze do domů po babičce. Bude se zateplovat. Materiálu je dost a ceny klesají

Oprava rodinného domu.

Oprava rodinného domu. Zdroj: ČTK / Chaloupka Miroslav

Nový dotační program ministerstva životního prostředí, který slibuje až milion korun domácnostem na zateplení rodinných domů a rekreačních nemovitostí, vyhlížejí dodavatelé tepelných izolací. Kvůli zamrzlému stavebnímu trhu se v první polovině letošního roku propadla jak poptávka, tak i ceny materiálů. Podle firem je ideální čas poptat zateplení, dokud jsou volné kapacity na trhu. Vláda očekává, že dotační program přinese firmám zakázky až za sto miliard korun.

„V tuto chvíli je na trhu dostatek materiálů, dokonce jejich ceny po výrazném loňském nárůstu spadly, u některých i o desítky procent. Aktuálně je patrný trend, že zákazníci častěji poptávají materiály spojené s rekonstrukcemi více než ty, které souvisejí s novostavbami. Tam je patrný výrazný pokles poptávky,“ řekl mluvčí skupiny Saint-Gobain Jakub Benda. Firma vyrábějící stavební materiály sleduje také poptávku po pracovnících ve stavebnictví přes portál NejŘemeslníci.com. Z dat je podle Bendy zjevné, že nabídka řemeslníků v současnosti převyšuje poptávku zákazníků.

Bendova slova potvrzují i další hráči na trhu, kteří očekávají zvýšenou poptávku zejména po komplexním zateplení domů. „Izolačních materiálů je nyní dostatek, situace na trhu se stabilizovala a v podstatě je nyní nejlepší doba na investici do zateplení své nemovitosti,“ uvedla ředitelka Asociace výrobců minerální izolace Marcela Kubů. „Stavební firmy jsou obvykle schopné zateplit rodinný dům do šesti měsíců od poptávky. Komplexní zateplení rodinného domu pak trvá jen několik týdnů,“ řekla Kubů s tím, že část prací lze zvládnout ještě letos. Například zateplení šikmé střechy nebo podlahy půdy minerální izolací může být podle ředitelky hotové i za jeden den.

Tepelná izolace zlevňuje

Ceny spadly i u výrobců polystyrenové izolace. Podle ředitele společnosti Bachl Jiřího Kudličky jsou ceny tepelných izolací nejnižší za poslední tři roky a poptávka po stavebních materiálech je o desítky procent nižší. „Znamená to, že kapacity výroby tepelných izolací je dostatek a výrobci by zvýšenou poptávku měli být schopni uspokojit,“ uvedl.

Podobně hovoří vedoucí obchodního oddělení společnosti Rapol Stanislava Hajnová, podle které má firma za letošní první pololetí meziročně o pětinu méně zakázek. „Zejména první měsíce letošního roku byly velmi slabé,“ dodala s tím, že je v důsledku propadu na trhu dostatek materiálu u prodejců stavebního materiálu i u samotných výrobců. Na vyšší poptávku je připravena i firma Austrotherm, která vlastní téměř tři desítky závodů na výrobu polystyrenové izolace.

Ne všichni jsou ovšem přesvědčeni, že s vyšší poptávkou budou stačit kapacity řemeslníků. Důkazem může být boom solárních panelů a tepelných čerpadel, mimochodem také dotovaných z programu Nová zelená úsporám, jejichž instalace provázejí dlouhé čekací lhůty. „Dostupnost realizačních firem, které aplikují izolační materiál na domy žadatelů o dotační program, je nyní dostatečná. Nadále však vnímáme na stavebním trhu nedostatek zahraničních pracovníků hlavně z Ukrajiny, kteří se kvůli stávající situaci vrátili do své země,“ upozornil mluvčí výrobce minerální izolace Knauf Insulation Jiří Hiemer.

Program Oprav dům po babičce lze čerpat od září 2023

Dotaci na zateplení, kterou vláda nazvala Oprav dům po babičce, mohou lidé začít čerpat od září. Stát může poskytnout až milion korun, nejvýše však polovinu skutečných nákladů. Žadatelé tak musejí mí k dispozici vlastní peníze nebo úvěr. „Přesto že je teď doba dovolených a lidé o novém programu vědí z médií jen krátce, zaznamenali jsme již několik dotazů ohledně detailů a možností čerpání dotace,“ potvrzuje Hiemer.

Peníze vezme vláda z evropského Modernizačního fondu, který je financován z prodejů emisních povolenek. Celkem je ve fondu k dispozici zhruba 55 miliard korun, z nichž se hradí celý program Nová zelená úsporám. „Pokud by se vyčerpala celá dotace, tak by mohlo být v součtu opravdu proinvestováno možná až sto miliard korun. Reálné je ale spíše 70 až 80 miliard,“ odhaduje Kudlička. Lidé mohou peníze na zateplení zkombinovat s dalšími dotacemi, třeba si mohou pořídit fotovoltaiku nebo nová okna.