Nový dotační program na opravy starších rodinných domů nabídne zálohově až milion korun

Oprava rodinného domu

Oprava rodinného domu Zdroj: ČTK / Chaloupka Miroslav

V září spustí ministerstvo životního prostředí nový dotační program pro české domácnosti určený na celkové rekonstrukce starších a nevyužívaných rodinných či rekreačních domů. Stát zájemcům z řad ekonomicky aktivních fyzických osob nabídne až jeden milion korun a možnost výhodného úvěru. Podmínkou bude české občanství a trvalé bydliště v dané nemovitosti po dobu deseti let.    

„Nejdůležitější a primární je zateplení, aby se dům dostal alespoň na parametr B. Dotace ale zahrne například vyměnu podlah a podobně,“ řekl k programu s názvem Oprav dům po babičce šéf rezortu životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dotace bude fungovat formou zálohy, Státní fond životního prostředí poskytne peníze dopředu. „Kombinovat lze dotaci a vlastní peníze nebo dotaci a například stavební spoření. Se stavebními spořitelnami jsme se dohodli, že úspěšní žadatelé budou mít také možnost čerpat od ledna 2024 zvýhodněnou půjčku na kofinancování úročenou třemi až čtyřmi procenty,“ dodal ministr.

Možností je jak renovace, tak zbourání a výstavba domu na daném pozemku. Dotace bude možné čerpat na domy postavené nejpozději v roce 2013. Program je financován z Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie. Konkrétně se podle Hladíka počítá s vyčleněním až 40 miliard korun. Žádat bude možné do 30. června 2028.

Velký rozdíl oproti dřívějším dotačním programům pro domácnosti bude v předfinancování. Nejčastější překážkou při zvažovaných rekonstrukcích starších domů je právě nedostatek vlastních zdrojů na pokrytí rozdílu mezi státní pomocí a celkovými náklady.

„Míříme na ty, kteří nemají naspořené statisíce, to je zásadní změna. Výše uznatelných nákladů je stejná jako u všech dotačních titulů z programu Zelená úsporám,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Zdůraznil, že peníze nebudou uvolňovány ze státního rozpočtu, jehož schodek nový program nijak nezvýší. „Věřím, že se fondu podaří propojit úvěrové specialisty s odborníky na energeticky úsporné bydlení,“ podotkl.

Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku asi čtyři sta tisíc rodinných nebo rekreačních domů, v 17 procentech z nich však nikdo nežije.

Nový program má podpořit zejména mladé rodiny, proto počítá s bonusem ve výši 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě žadatele. „Navíc budou rodiny moci požádat o bonus i za další děti narozené v době podání žádosti o dotaci, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hladík odhaduje, že si o dotaci požádá 40 tisíc lidí. Na stavebních zakázkách má program přinést české ekonomice 100 miliard korun.