Využití lukrativních pozemků v Dejvicích, o které se soudí stát, změnou zatím neprojde

Podle kupní smlouvy má pozemky u dejvického nádraží koupit firma Amádeus Real nejpozději v roce 2030 za cenu obvyklou.

Podle kupní smlouvy má pozemky u dejvického nádraží koupit firma Amádeus Real nejpozději v roce 2030 za cenu obvyklou. Zdroj: Jiří Marek

Návrh možné zastavitelnosti pozemků u dejvického nádraží po zahloubení železnice slouží jako podklad pro změnu územního plánu.
O platnost smlouvy se dosavadní vlastník, Správa železnic, nyní s firmou Amádeus Real soudí.
Dosavadní jednání s firmou podnikatele Václava Klána ke změně poměru nevedla.
Správa železnic by raději pozemky poskytla pro výstavbu veřejné budovy, například Národní galerie.
5
Fotogalerie

Studie pro změnu územního plánu pozemků u dejvického nádraží vzbudila pobouření u opozice na Praze 6. Radní dali nedávno k návrhu souhlasné stanovisko, podle Pirátů a zelených ale měli studii spíše odmítnout. Vadí jim nejen možná výška výstavby na pozemcích nedaleko Pražského hradu, ale také nevyjasněné majetkové poměry u plochy, jejíž prodej vyšetřuje policie a stát se kvůli němu soudí.

S částí připomínek se nyní ztotožnil magistrátní výbor pro územní rozvoj a bude požadovat úpravy. „Přerušili jsme projednání především kvůli navrhované výšce. Budeme o úpravách jednat se zadavatelem studie i s vlastníkem pozemků,“ řekl deníku E15 předseda výboru Petr Zeman (Praha sobě).

„Urbanisticky mi studie vyhovuje, ale je to přehnaně vysoké a budeme určitě řešit i to, která část území se má či nemá zastavět,“ dodal Zeman.

Studie zadaná Institutem plánování a rozvoje (IPR) totiž v některých částech navrhuje umožnit výstavbu až dvanáctipatrových budov a také zástavbu volných částí včetně parčíku nad Prašným mostem s památníkem hrdiny protinacistického odboje Václava Morávka (viz galerie). O změně územního plánu nakonec bude rozhodovat zastupitelstvo hlavního města.

„Každá studie vzniká složitě a jsou k ní námitky. Určitě se najde nějaké řešení připomínek Prahy 6 i ostatních. Na základě diskuze pak bude možné v budoucnu vytvořit také studii pro konkrétní využití území,“ míní náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09), pod něhož IPR spadá.

Opozice z Prahy 6 také kritizuje, že vedení městské části dalo souhlas bez projednání v patřičné komisi. Navíc se změna územního plánu týká nejen části magistrátních pozemků, ale také těch, které patří správě železnic.

Ta přede dvěma lety podepsala dohodu o jejich budoucím prodeji společnosti Amádeus Real podnikatele Václava Klána. Krátce před svou rezignací ji podepsal tehdejší ředitel správy Pavel Surý.

Předkupní právo tehdy uzavřela instituce bez výběrového řízení. Podle nového vedení správy železnic je dohoda nevýhodná a nejde ji vypovědět. „Myslím, že tento smluvní vztah byl předčasný a neumožnil trhu se ke smluvnímu ohodnocení pozemků nějak vyjádřit,“ komentoval loni uzavření smlouvy generální ředitel správy železnic Jiří Svoboda.

A podle mluvčího státní společnosti Marka Illiaše tento názor stále platí stejně jako trvá soudní spor, který správa s kupcem ohledně výpovědi smlouvy vede.

Změnou územního plánu tak dojde ke zhodnocení i těchto pozemků, protože jinak by se na nich nedalo stavět. Majetkových sporů si je náměstek primátora vědom.

„Bohužel toto musí dořešit stát. Ideální by bylo založit pro proměnu území se správou železnic společný podnik. Také bychom uvítali změnu zákona, aby státní instituce mohly podobné pozemky převádět na samosprávy. Pak by nedocházelo k takovým situacím,“ řekl.

Pozemky u dejvického nádraží jsou klíčové i kvůli připravované trati z Prahy do Kladna a na Letiště Václava Havla. Správce kolejí plánuje pod pozemky vést trať v tunelu, který by měl z dejvického nádraží pokračovat k nádraží na pražském Veleslavíně.

Případem prodeje pozemků firmě Amádeus Real se také od loňského roku zabývá policie, konkrétně Národní centrála proti organizovanému zločinu, která má podle dostupných informací vyšetřovat jak bývalého ředitele správy železnic Surého, tak jeho náměstka Tomáše Drmolu, blízkého přítele místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

„Náš útvar k této věci nebude poskytovat žádné informace,“ řekl deníku E15 mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Policie se domnívá, že při realizaci prodeje může stát přijít až o stovky milionů.