Zdravých kanceláří v Česku přibývá

Arval

Arval Zdroj: Ecophon

Iveta Králová ze společnosti Saint-Gobain Ecophon
Baťa
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Jak připravit zdravou kancelář?
6
Fotogalerie

Kancelářská výstavba prochází proměnou. Budovy se stávají symboly společností a také nástrojem k získávání kvalifikovaných zaměstnanců. Do popředí se tak dostávají potřeby lidí, kteří v kancelářích pracují. Dobré pracovní prostředí přitom nemá vliv jen na výkonnost lidí, ale i na jejich zdraví. V nejhorších případech si zaměstnanci mohou z práce odnést i zdravotní potíže. Kancelářským protředím se zabývá i soutěž CBRE Zasedačka roku, jejímž mediálním partnerem je deník E15.

České kanceláře se stávají zdravějšími. Aby se pracoviště mohlo označit za skutečně „zdravé“, musí splňovat řadu charakteristik.  „Zdravá kancelář tak, jak ji posuzujeme v rámci soutěže, musí splňovat nejen přísné požadavky na akustiku, osvětlení, kvalitu vzduchu, použité materiály a další aspekty, ale musí být také flexibilní z pohledu rozličných činností a způsobů práce a ergonomie,“ uvádí výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda. Rada sdružuje urbanisty, architekty, výrobce materiálů, developery, facility managery i třeba právníky, ekonomy a vývojáře aplikací a řídících systémů.

Pracovní prostředí je třeba připravit do nejmenších detailů. Značný vliv na chování lidí má i třeba akustika. „V interiérech trávíme stále více času. V akusticky špatně vyřešeném prostoru začínají být zaměstnanci nervózní a ve stresu. Může to vyústit v bolesti hlavy, zažívací nebo sluchové problémy a celkovou únavu. Naopak spokojený zaměstnanec chodí do práce rád a nepřechází z firmy do firmy, což je pro zaměstnavatele výhodné,“ říká Iveta Králová ze společnosti Saint-Gobain Ecophon, která se zabývá interiérovou akustikou, a to nejen v kancelářích, ale i ve školách a dalších veřejných místech.

„Hladina hluku v kancelářích by se optimálně měla pohybovat kolem 50-55 decibelů. Bohužel se setkávám s tím, že hluk v kancelářích dosahuje daleko vyšších hodnot. Hlučné pracovní prostředí je nepříjemné a ztěžuje naši koncentraci,“ vysvětluje Králová.

Povědomí o zdravotních aspektech pracovišť se v České republice zvyšuje a úroveň domácích kanceláří roste. Při stavbě nových projektů je často již plnění podmínek stanovených mezinárodními certifikáty standardem. V porovnání s ostatními zeměmi ve středoevropském regionu jsou tuzemské budovy na špičce.

„Když Rada vznikla, byla u nás jediná certifikovaná budova. Minimálně v oblasti ‚velkého developmentu‘ jsme dnes ve stavu, a to i díky působení Rady, kdy jsou nové budovy nebo rekonstrukce již standardně navrhovány, plánovány a prováděny tak, aby splňovaly podmínky mezinárodních certifikací. Na českém trhu jsou dostupné nejen nejvyspělejší technologie, ale také potřebné know-how,“ říká Kalvoda.

Jak připravit zdravou kancelář?Jak připravit zdravou kancelář?|Česká rada pro šetrné budovy

„Určité rezervy jsou v bytové výstavbě, kdy hraje hlavní roli cena a u zákazníků nejsou energetická efektivita a udržitelnost stavby na předních místech v procesu rozhodování o koupi bytu,“ dodává Kalvoda.

Kvalitní kanceláře nejsou dávno jen doménou Prahy. „I v regionech se dbá na kvalitu pracovního prostředí i na akustické úpravy,“ potvrzuje Králová.¨

Zaměstnavatelé se snaží, aby lidem bylo v práci příjemně. „Tvoří se prostředí pro lidi, ne naopak. Jsem ráda, že například certifikace WELL posuzuje kvalitu vnitřního prostředí z pohledu budoucích uživatelů s cílem zlepšit celkovou pohodu a zdraví člověka,“ dodává Králová. Změna je patrná i na poli používaných materiálů, designu a rozvržení prostoru. Stále větší procento firem má ve svých sídlech relax zóny a další netypické vybavení. Zásadní také je určit, k jaké činnosti budou jednotlivé místnosti sloužit a pak je podle toho koncipovat.

Důležitá je ovšem i kombinace všech prvků. Jednotlivé prvky nelze řešit odděleně, ale jde o celkovou souhru včetně správné „obsluhy“ budovy. Stává se, že společnosti investují do špičkových technologií, a pak nezbývají finance na kvalitní nábytek a interiérové úpravy.