Fond Credo Ventures vsadil desítky milionů na robotické testy startupu Segron

Software firmy Segro využívají nejčastěji telekomunikační firmy, které potřebují průběžně monitorovat například dostupnost a rychlost připojení.

Software firmy Segro využívají nejčastěji telekomunikační firmy, které potřebují průběžně monitorovat například dostupnost a rychlost připojení. Zdroj: Profimedia

Jeden z partnerů fondu Credo Ventures Ondřej Bartoš
Kapitálový fond Credo Ventures je jední z nejaktivnějších tuzemských investorů do startupů.
3
Fotogalerie

Kapitálový fond Credo Ventures, jeden z nejaktivnějších tuzemských investorů do začínajících firem, si udělal další zářez. V tandemu s polským souputníkem OTB Ventures investoval do nizozemské firmy Segron. Startup tak získal 4,5 milionu eur, zhruba 117 milionů korun.

Segron nabízí technologii pro automatizované testování a monitoring digitálních zařízení i aplikací. Odpadá tak ruční testování, což snižuje náklady a urychluje uvádění nových produktů na trh. Software využívají nejčastěji telekomunikační firmy, které potřebují průběžně monitorovat například dostupnost a rychlost připojení. Lze jej však využít například i pro testování mobilních telefonů. 

Vybrané peníze chce Segron využít k mezinárodní expanzi. V současnosti působí pouze v Evropě a první spolupráci hlásí z Kanady. V dohledné době chce přitom proniknout na blízkovýchodní, africký či asijsko-pacifický trh.

„Pandemie přinesla obecné zrychlení digitalizace, díky čemuž začínají automatizované testování využívat další obory. Robotický systém pomáhá firmám rychleji reagovat na rostoucí očekávání a potřeby zákazníků,“ vysvětluje sázku na Segron spoluzakladatel fondu OTB Marcin Hejka.

Investované sumy ani vlastnickou strukturou strany nekomentovaly. Partner Credo Ventures Vladislav Jež pouze uvedl, že Češi budou kontrolovat více než desetiprocentní podíl. „Do Segronu jsme poprvé investovali před dvěma roky. Dlouhodobě investujeme do firem, které mají unikátní technologii s globálním růstovým potenciálem. Oborově může Segron dál expandovat například v oblasti e-commerce, finančnictví, automotive, domácí elektroniky nebo internetu věcí,“ vyhlíží Jež.

Poptávka po automatizovaných digitálních službách roste dlouhodobě, avšak pandemie ji urychlila. Z prognózy poradenské firmy Global Market Insights vyplývá, že mezi lety 2020 až 2026 má testovací trh růst v průměru o patnáct procent ročně. Na konci sledovaného období tak má poptávka po těchto službách dosahovat 35 miliard dolarů.

Předseda Asociace Startupů David Zábrž odhaduje vývoj na trhu podobně. „Robotické testování technologií je obecně na vzestupu a podle mezinárodního průzkumu společnosti Deloitte dokáže zvýšit produktivitu zhruba čtvrtině firem. To ale zároveň znamená, že z hlediska efektivity testování se většině firem stále nevyplatí,“ říká Zábrž s odkazem na často složité a těžko automatizovatelné procesy testování.

Segron s ohledem na příznivý výhled na trhu letos očekává mu vzrostou tržby o 300 procent, čímž překročí hranici pěti milionů dolarů. Počet zaměstnanců, kterých bylo na konci loňského roku 41, má vzrůst zhruba o třetinu. Mezi nejvýznamnější zákazníky firmy patří telekomunikační společnosti, jako jsou T-Mobile, Telefonia nebo Swisscom.