Největší NFT tržiště OpenSea dosáhlo valuace 280 miliard. Krádežím tokenů navzdory

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club Zdroj: Bored Ape Yacht Club

Pro tržiště OpenSea bylo posledních pár měsíců zběsilou jízdou. Objem transakcí je nyní na šesti set násobku oproti loňskému roku. Z každého převodu tokenu si OpenSea navíc ukusuje poplatek 2,5 procenta, přičemž jen za posledních třicet dní se hodnota obchodů vyšplhala na 2,4 miliardy dolarů. 
OpenSea
Tržišti OpenSea se podařilo jen čtyři roky po jeho vzniku dosáhnout stejné valuace jako má například výrobce počítačových doplňků Logitech, hračkářský kolos Hasbro nebo přírodovědecký kanál Discovery.
Co je to NFT – Zkratka označuje transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky a umožňuje tak jasné a rychlé určení majitele.   Položka může být nejčastěji obrázek, video, skladba, herní předmět nebo i tweet. V podstatě se dá „tokenizovat“, tedy vytvořit digitální důkaz o vlastnictví, jakákoli věc, a to i třeba tento článek nebo vlastní obrázek z dětství.  Nezaměnitelné tokeny se vztahují vždy jen ke konkrétní unikátní položce a nesou informaci o vlastníkovi. Podobají se tak například zápisu v katastru nemovitostí nebo patentu na jedinečný vynález.
William Rudolf Lobkowicz na výstavě Non-Fungible Castle
11
Fotogalerie

Hodnota platformy OpenSea zprostředkovávající obchody s NFT se po posledním kole investic vyšplhala na 13,3 miliard dolarů, v přepočtu 287 miliard korun. Oznámil to ředitel online tržiště Devin Finzer. Investoři se nezalekli ani vzrůstajících obav, které kryptosvět zachvátily po krádeži tokenů za dva miliony dolarů, o které přišel newyorský galerista.

Pro tržiště OpenSea bylo posledních pár měsíců zběsilou jízdou. Objem transakcí je nyní na šestisetnásobku oproti loňskému roku. Z každého převodu tokenu si OpenSea navíc ukusuje poplatek 2,5 procenta, přičemž jen za posledních třicet dní se hodnota obchodů vyšplhala na 2,4 miliardy dolarů. 

Přestože mnozí skeptici varují před přehřátou NFT „bublinou“, nelze platformě OpenSea vzhledem k vynikajícím výsledkům upřít čestný post v portfoliu fondů s rizikovým kapitálem.

NFT – Nezaměnitelný token

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Tržišti se podařilo jen čtyři roky od vzniku dosáhnout stejné valuace, jako má například výrobce počítačových doplňků Logitech, hračkářský kolos Hasbro nebo přírodovědecký kanál Discovery.

„V loňském roce si svět začal konečně uvědomovat potenciál NFT na poli ekonomického rozvoje, a to napříč průmyslovými odvětvími a komunitami,“ okomentoval skokový růst zakladatel a CEO OpenSea Devin Finzer. 

Úspěch neslaví jen platforma OpenSea, ale i celý trh s nezaměnitelnými tokeny. NFT projekty za minulý rok od investorů nasbíraly celkem tři miliardy dolarů, jak vyplývá z dat analytiků společnosti PitchBook.

Pohřešovaní opičáci

Sázku na další raketový růst ve výši 300 milionů dolarů od investorů z Paradigm a Coatue Management neovlivnila ani vlna obav na sociálních sítích. Ta se strhla poté, co byly z účtu významného newyorského galeristy Todda Kramera ukradeny tokeny za 2,2 milionu dolarů. Jednalo se o „opičáky“ z populární kolekce Mutant a Bored Ape Yacht Club, mezi jejichž majitele patří i legendární rapper Eminem.

Bored Ape Yacht ClubBored Ape Yacht Club|Bored Ape Yacht Club

Kramer později na Twitteru oznámil, že mu byla kolekce odcizena pravděpodobně kliknutím na podvodný odkaz, kde od něj kyberútočníci vylákali na falešné phishingové stránce přístupové údaje k digitální peněžence, kde byly NFT uloženy.

V reakci na Kramerovy tweety zablokovalo tržiště OpenSea obchodování s kradenými NFT na svých stránkách. Někteří odpůrci to vnímají jako zásah do decentralizovaného fungování trhu a obviňují OpenSea z monopolního postavení. Svou dobrými úmysly dlážděnou reakcí prý popírá základní kameny kryptosvěta, který vznikl na hodnotách „divokého západu“ bez jakýchkoliv regulací.

Esa v rukávu

Platformě OpenSea se dlouhodobě daří lákat zaměstnance z bigtech firem, jako jsou Meta (dříve Facebook – pozn. red.), Amazon nebo Google, na nové výzvy v potenciálně velmi lukrativním odvětví. I to může být jeden z důvodů neochvějné důvěry investorů.

Minulý rok do týmu přijali finančního ředitele Briana Robertse z firmy Lyft konkurující Uberu a Boltu. Nedávno tržiště najalo i bývalého viceprezidenta pro obchod ze společnosti Meta Shivu Rajaramana.

Představitelé OpenSea se nechali slyšet, že získanou investici plánují použít na další nábor více než 90 nových zaměstnanců a pokračovat v déle než rok trvajícím sprintu.