Stát přestane vyplácet výchovné, dovolenkářský kolos expanduje v Česku, byty v Praze zdražují

Zdroj: grafika e15

Pětistovka výchovného dozná změn, jen letos spolkne devatenáct miliard. Vládu čeká další střet. Německé dovolenkářské impérium expanduje do Česka. I bez ruského oligarchy cílí na miliardy. Byty v Praze a Středočeském kraji opět zdražují. Ceny míří dolů pouze na Moravě. Pohádka tisíce a jednoho kilometru. Kupkův plán dostavět síť dálnic do deseti let je mimo realitu.

Pojďme se podívat na důležité události tohoto týdne, o kterých jsme v e15 psali.

Pětistovka výchovného dozná změn, jen letos spolkne 19 miliard. Vládu čeká další střet

Za tři až čtyři roky přestane stát vyplácet především novým důchodkyním takzvané výchovné, tedy pětistovku za každé vychované dítě. Bonus má nahradit nový rodinný vyměřovací základ, který ocení dobu mateřství a rodičovství, i případný společný vyměřovací základ manželů. Počítá s tím ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v chystané penzijní reformě, jejíž návrh předloží v září do mezirezortního připomínkového řízení.

Německé dovolenkářské impérium expanduje do Česka. I bez ruského oligarchy cílí na miliardy

Pět vlastních aerolinek s flotilou 130 letadel, šestnáct výletních lodí, síť čtyř set hotelů a tisíc dvě stě cestovních agentur. Tak široká je mašinerie, se kterou dominuje globálním trhům jedna z největších cestovních kanceláří světa TUI Group. Německý kolos nyní expanduje v Česku. Zájezdy směřuje do nejoblíbenějších dovolenkových destinací, rozšiřuje spolupráci s cestovními agenturami a hodlá také otevřít kamenné prodejny. Fischer, Exim Tours, Čedok, Blue Style a další zaběhlé cestovky tuzemského trhu může obrat až o miliardy korun ročně.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Letní dovolená - 1. díl • E15

Byty v Praze a Středočeském kraji opět zdražují. Ceny míří dolů pouze na Moravě

Obnovený zájem o hypotéky znovu začal hnát vzhůru poptávku po starších nemovitostech. Zdražují zejména byty v Praze a v obcích kolem hlavního města, ceny bytů naopak klesají na jižní Moravě, kde stále přetrvává zájem spíše o rodinné domy. Skokově vzrostla zejména poptávka po malých bytech, vyplývá z analýzy za letošní druhý kvartál realitní skupiny European Housing Services, kam spadají Bezrealitky a Maxima Reality.

Pohádka tisíce a jednoho kilometru. Kupkův plán dostavět síť dálnic do deseti let je mimo realitu

Pětaosmdesát let od začátku stavby dálnic, kdy Česko s vypětím sil dokráčelo za polovinu postavených úseků, přichází ministr dopravy Martin Kupka s nečekaným plánem. Ten hovoří o kompletní síti dálnic postavené za deset let. Pokud mu ministr sám opravdu věří, premiér Petr Fiala by za něj měl začít hledat v realitě ukotvenější náhradu.

Ukrajinská ekonomika potřebuje návrat uprchlic. Část Rusů přijíždí domů bez prostředků

Dopady ruské agrese na ukrajinskou ekonomiku mohou být dlouhodobé. Odborníci varují, že nemalá část uprchlíků se nemusí ani po válce vrátit, na což může země doplatit několika procenty hrubého domácího produktu. Ostatně už před invazí se Ukrajina potýkala s nízkou porodností, kterou mohou dále zhoršit útěky žen. Nedostatek pracovníků sužuje i Rusko. To chce dostat zpět lidi, kteří prchli před Putinovým režimem a mobilizací.

Sekyra Group postaví pro Kooperativu a Českou spořitelnu 300 nájemních bytů na Opatově

Kooperativa a společnost Dostupné bydlení České spořitelny kupují od Sekyra Group projekt nájemních bytů u metra na pražském Opatově. Nový blok s 300 byty by měl být zkolaudován do konce příštího roku a první nájemníci se nastěhují začátkem roku 2025. Jde o jednu z největších transakcí s nájemním bydlením na českém trhu.