Aby už nebyla rozsudkem smrti. Václav Potěšil chce odhalit rakovinu pomocí umělé inteligence

Václav Potěšil a jeho startup Optellum vyvinul program pro diagnostiku rakoviny plic na bázi umělé inteligence.

Václav Potěšil a jeho startup Optellum vyvinul program pro diagnostiku rakoviny plic na bázi umělé inteligence. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

„V dnešní době je rakovina plic pořád ortel smrti, chceme to změnit,“ říká Potěšil.
Potěšil svoji kariéru nastartoval na brněnském VUT.
„V případě plicní rakoviny 85 procent lidí nepřežije déle jak pět let,“ vysvětluje Potěšil důvod, proč se věnuje právě diagnostice rakoviny plic.
V případě úspěchu by program od Potěšila a jeho kolegů mohl zachránit mnoho životů a ušetřit ještě více peněz.
Díky umělé inteligenci dokáže program efektivně diagnostikovat rakovinu plic.
6
Fotogalerie

Diagnóza rakoviny plic znamená ve většině případů rozsudek smrti. To chce změnit oxfordský startup Optellum pod vedením Václava Potěšila. Český vědec a jeho tým vyvinul program, který díky umělé inteligenci (AI) dokáže diagnostikovat rakovinu v raném stadiu. Po pěti letech vývoje, kdy do Optellum investoři vložili stovky milionů korun, navazuje startup spolupráci s prvními nemocnicemi ve Spojených státech.

„V případě plicní rakoviny 85 procent lidí nepřežije déle než pět let,“ vysvětluje Václav Potěšil, který svoji akademickou kariéru začínal na brněnském VUT. Hlavním problémem léčby je pozdní diagnostika, ta často nemoc odhalí až v pokročilém stadiu, kdy dojde k metastázím do dalších orgánů. Proto Potěšil založil se svými kolegy startup Optellum, skrze který chce distrubuovat software do nemocnic po celém světě. 

Vývoj diagnostického systému trval startupu Optellum pět let a investice přesáhly 350 milionů korun. Většinu financování zajistily vládní granty ve Velké Británii a zkušení investoři, kteří zahrnují nejbohatší kolej Oxfordské univerzity, soukromé investory z Velké Británie a východní Asie (takzvané andělské investory) i fondy rizikového kapitálu.

Diagnostický nástroj z dílny Optellum funguje na principu neuronových sítí, jinak řečeno umělé inteligence. Díky tomu umí z tomografických snímků diagnostikovat rakovinu plic v raném stadiu a podpořit lékaře ve správných rozhodnutích pro další vyšetření a léčbu. 

„Naším cílem je, abychom pacienty s nádory menšími než centimetr dokázali dostat nejjednodušším způsobem k minimálně invazivnímu chirurgickému zákroku a zároveň omezili agresivní vyšetření pacientů, kteří rakovinu nemají.“ popisuje Potěšil. Jde o zdokonalení procesů, nejlepší využití současných lékařských přístrojů a zkušeností lékařů. „Počítačovým zpracováním nenahrazujeme lékaře, ale naše AI pracuje s doktory jako tým. Pomáhá jim se zlepšit. Pro dobro pacienta kombinujeme kvality lékaře a počítače,“ říká. 

Software po nedávném schválení regulátory začínají využívat první nemocnice ve Spojených státech. Do konce roku Potěšil očekává schválení i pro Evropu a Velkou Británii. „Začínáme v USA, pro firmy v lékařských technologiích je tam díky velkému trhu, objemu prostředků a konkurenčnímu prostředí nemocnic nejlepší startovací pozice,“ říká Potěšil.

„Naše výhoda je, že tomograf je prakticky v každé nemocnici,“ vysvětluje Potěšil. „Chceme umožnit každému lékaři činit optimální rozhodnutí a dát svým pacientům s rakovinou plic i dalšími smrtícími nemocemi plic tu nejlepší šanci na uzdravení.“ Proto by Optellum mohlo software dodávat po celém světě. A zachránit tím miliony životů.