ANALÝZA: Vliv technologických obrů ve zdravotnictví roste, sílí hlasy po jejich rozdělení

Nuance

Nuance Zdroj: Nuance

Amazon díky své široké distribuční síti uspěl i na trhu s léčivy.
Šéf Microsoftu Sady Nadella věří, že umělá inteligence bude znamenat pro zdravotnictví velký posun.
Telemedicína
Apple watch jsou hlavním nástrojem Applu pro zapojení se do zdravotnického segmentu.
Alphabet koupil společnost FitBit za dvě miliardy dolarů, získal za to přístup k záznamům až 28 milionům uživatelů.
7
Fotogalerie

Nákupem spolutvůrce hlasového asistenta Siri, společnosti Nuance, Microsoft potvrdil zájem technologických firem o zdravotní péči. Ve zdravotnickém byznysu se postupně stále více prosazují i další korporátní giganty typu Apple, Google či Amazon. Využívají přitom umělou inteligenci, cloudové služby nebo chytré hodinky. Rozšiřování záběru jedněch z největších firem světa současně posiluje obavy o bezpečnost osobních údajů pacientů a z monopolizace dalších segmentů trhu.

Telemedicína, udržování zdravotních záznamů, diagnostika rakoviny, klinické studie a nejnověji díky Nuance snadnější tvorba zdravotní dokumentace pomocí automatického přepisování hlasového záznamu do textového podoby. To jsou oblasti zdravotnictví, které se společnosti ze Silicon Valley rozhodly změnit. Hodnota pouze amerického zdravotnického trhu se odhaduje na čtyři biliony dolarů, pro technologické giganty se jedná o finančně zajímavý obor.

„Umělá inteligence má nejvyšší prioritu a ve zdravotnictví je její použití nejnaléhavější,“ přiblížil své záměry šéf Microsoftu Sadya Nadella při akvizici Nuance. S tímto náhledem není osamocen. „Víme, že umělá inteligence to zvládne lépe,“ prohlásil o diagnostice rakoviny šéf Googlu Sundai Pichai. Nejdůležitějším příspěvkem lidstvu ze strany Applu bude zdravotnická péče, deklamoval už přede dvěma lety Tim Cook, ředitel Applu.

Telemedicína Amazonu

„Velký čtyřka“ se soustředí na silné stránky svých již existujících služeb. Amazon expanzi do zdravotnictví začal distribucí léčiv a pokračuje využitím cloudových služeb s propojením na telemedicínu. Nedávno Amazon oznámil rozšíření telemedicíny, kterou nabízel prozatím jen svým zaměstnancům ve spolupráci s Care Medical. Nově tuto možnost mohou využít společnosti ze státu Washington. A jako u všech svých služeb, i zde plánuje další a brzkou expanzi.

Další funkce Apple Watch

Apple se pod vedením Tima Cooka soustředí na chytré hodinky, které sledují mimo jiné i frekvenci srdečního tepu. Díky tomu má být efektivnější třeba prevence cévních mozkových příhod. Mimo to se společnost angažuje i v systémech zdravotnické dokumentace.

Výhoda cloudu

Ze zmíněných společností udělal největší krok Microsoft. Nuance využívá 77 procent amerických nemocnic, lékařům technologie převádění řeči na text usnadňuje vedení zdravotních záznamů pacienta. Dalším doplňkem je díky předešlé spolupráci s Microsoftem integrace nástroje Microsoft Teams do systému, díky čemuž mohou pacienti komunikovat s lékaři pomocí videokonference. Microsoft za softwarovou firmu zaplatil třináctkrát více než Naunce vykázal za minulý rok v příjmech, očekávaný letošní růst je osm procent, připomíná web Mint. Ze strany Microsoftu tak jde o sázku na budoucnost.

Pro Microsoft se jedná o zajímavou příležitost i ze strany cloudových služeb, v jejichž segmentu soupeří s Amazonem a s Googlem.

Hodinky od Googlu

Mateřská společnost Googlu Alphabet minulý rok provedla akvizici chytrých hodinek FitBit za dvě miliardy dolarů. K dispozici tak získal údaje o 28 milionech nositelů FitBitu. V minulosti Google zdravotnické záznamy dokonce skupoval od nemocničních zařízení a pojišťoven, společnost je potřebuje pro vývoj nástrojů umělé inteligence DeepMind. Vedení společnosti věří, že v budoucnu její nástroje zvládnou diagnostikovat rakovinu prsu lépe než standardní lékařské postupy.

Amazon, Google i Microsoft mají ve svých cloudových službách, zkušenostech s umělou inteligencí a s komunikačními nástroji do budoucna velkou výhodu. Během pandemie ve Spojených státech vzrostla poptávka po telemedicíně a kvůli zatíženosti zdravotního systému byl vítán každý nástroj pro efektivnější fungování.

Technologické monopoly

Dobývání zdravotnického trhu ovšem vzbuzuje mimo jiné pochyby o bezpečnosti údajů. „Jsou zde obavy z možné pokračující kumulace citlivých osobních dat,“ ozývalo se ze strany Evropské unie v případě akvizice FitBitu Googlem. „Pokud chce Amazon dnes vědět o mém zdraví, pravděpodobně se může jen podívat na mé nákupy a docela dobře to zjistit,“ komentoval množství schraňovaných dat Robert Graboyes z Univerzity George Masona. „Měli bychom umožnit společnostem shromažďovat a zpeněžovat údaje v citlivých oblastech, jako jsou zdraví, finance nebo zaměstnání?“ ptá se Rana Forooharová z Financial Times

Ve Spojených státech navíc sílí republikánské i demokratické hlasy, které volají po tvrdší regulaci Amazonu a spol., a to zejména kvůli jejich údajně příliš velké moci. „Jak tyto společnosti rostly a zvětšoval se jejich vliv, tak začaly stále více připomínat Velkého bratra,“ kritizoval korporace ze Silicon Valley republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis

Aktuální návrh stále populárnějšího amerického senátora Joshe Hawleyho by zakázal velkým firmám s tržní kapitalizací nad 100 miliard dolarů jakékoliv akvizice. Hawleyho zákon dokumentuje nejasnou budoucnost Googlu a dalších obřích technologických firem. Legislativních návrhů na omezení jejich fungování ale existuje více. Od méně přísných, jako je odpovědnost za produkovaný obsah, až k těm radikálnějším, které by ve výsledku znamenaly rozdělení korporací.