Čínská Baidu vyzývá Google, připravuje překladač nové generace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Technologická společnost Baidu chce na trh uvést novátorský překladač. Oproti většině stávajících by měl být schopný překládat hlas okamžitě, informuje CNBC.

Čínský technologický gigant představil novou aplikaci, která by měla v reálném čase přeložit mluvené slovo nebo text z angličtiny či němčiny do čínštiny. Svou inovací chce konkurovat Googlu, který podobný systém představil v minulém roce. Informoval o tom server CNBC.com.

Do většiny dostupných překladačů je třeba text celý vložit, teprve se znalostí celého spojení aplikace mohou zpětně překládat. Překladač Baidu dokáže slova přetransformovat prakticky okamžitě. Výzkumníci Baidu svou aplikaci, která funguje na bázi umělé inteligence, testovali na dvou milionech anglických a čínských vět.

Jako příklad na blogu společnosti vývojáři prezentovali simultánní překlad anglické věty „President Bush meets with russian president Putin in Moscow” do čínštiny. V anglické větě třetí sloveso „meet“ je přitom v čínské verzi až na úplném konci spojení. Aplikace tak musí do určité míry předvídat.

„Náš systém předvídání učíme,“ řekl CNBC šéf výzkumu Liang Huang. „Z dat je patrné, že když se Bush nebo kterýkoli americký prezident chystá do Moskvy, pravděpodobně se tam s někým setká,“ vysvětlil.

Trh s moderními hlasovými technologiemi se stává bitevním polem známých technologických firem. Uspět zde chtějí kromě zmíněných Baidu a Googlu i Apple nebo Amazon.