Bezos: Zkoumání postavení Amazonu je na místě. Zuckerberg musel obhajovat nákup Instagramu

Velká čtyřka - Bezos, Zuckerberg, Cook, Pichai

Velká čtyřka - Bezos, Zuckerberg, Cook, Pichai Zdroj: E15.cz

Nejbohatší člověk světa Jeffrey Preston Bezos
Jeffrey Preston Bezos, ředitel a spolumajitel společnosti Amazon
Jeff Bezos
Amazon lze hájit tvrzením, že jeho tržby tvoří méně než jedno procento globálních maloobchodních prodejů.
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg
11
Fotogalerie

Taková situace nemá obdoby. Před americký Kongres „předstoupili“ nejdůležitější lidé technologického světa. Šéfové Amazonu, Applu, Facebooku a Googlu museli pomocí videokonference vysvětlovat antimonopolnímu výboru, že jejich firmy nezneužívají dominantního postavení na trhu. Otázky kongresmanů byly tvrdé a týkaly i několik let starých kontroverzí. Pro nejbohatšího muže planety a zakladatele Amazonu Jeffa Bezose šlo o vůbec první takové setkání s americkými zákonodárci. Průběh události bylo možné sledovat prostřednictvím on-line přenosu.

Celé slyšení se točilo kolem otázky, zda nejsou jmenované společnosti „příliš velké“. To, jaké závěry zákonodárci nakonec vyvodí na základě těchto výpovědí, bude mít určující vliv na nastavení vztahů mezi vládou a technologickými korporacemi.

„Ve třicátých letech minulého století by v USA takové firmy byly již dávno rozděleny,“ uvedl před dvěma roky v interview pro E15 odborník na nová média a šéf Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka.

Výlučnost jejich postavení ještě umocnila koronakrize. Hodnota technologických firem během ní výrazně vzrostla a v případě uvedené čtveřice dosahuje pěti bilionů dolarů. Jakými argumenty se zástupci firem hájili?

Amazon: Stále jsme poměrně malí

V celoplanetárním měřítku se pohyboval Jeff Bezos. Uvedl, že tržby jeho internetového obchodu tvoří méně než jedno procento globálních maloobchodních prodejů. Díky tomu, že přes Amazon mohou prodávat své zboží i třetí strany v podobě malých a středních podniků, navíc podle Bezose vzniklo celosvětově 2,2 milionu pracovních míst

Apple: Soupeříme s řadou firem

Na konkurenční boj poukazoval i šéf Applu Tim Cook. Připomněl, že na trhu s chytrými telefony působí několik velkých korporací, tedy Samsung, LG, Huawei či Google. Podle Cooka nemá Apple dominantní tržní podíl v žádné produktové kategorii.

Facebook: Čelíme tvrdé konkurenci

Zakladatel největší sociální sítě světa Mark Zuckerberg tvrdil, že jeho firma čelí tvrdé zahraniční konkurenci. Mínil tím zejména čínské technologické platformy. Tím se snažil relativizovat monopolní postavení Facebooku. Zuckerberg se navíc pochlubil, že službám jako WhatsApp či Instagram se po jejich převzetí Facebookem začalo dařit výrazně lépe.

Google: Nemáme informační monopol

Šéf Googlu Sundar Pichai poukazoval na rozmach dalších sociálních sítí, jako jsou Twitter, Snapchat či Pinterest, které představují nové zdroje informací.

Online přenos

Online přenos

30. července 2020 · 00:37

Slyšení je u konce. Čtenářům děkujeme za pozornost.

29. července 2020 · 23:57

Šéf Applu Tim Cook se snažil rozptýlit nařčení, že jeho firma potlačuje konkurenci. Když Apple před dvěma roky vydal aplikaci sledující čas strávený na mobilu, krátce poté z App Store zmizelo 11 ze 17 nejstahovanějších podobně zaměřených aplikací. "Důvodem byla naše starost o kyberbezpečnost a soukromí dětí," uvedl Cook.

29. července 2020 · 23:25

Na přetřes se dostává i interní e-mail z roku 2012, který odeslal Mark Zurckerberg a nabádal zaměstnance Facebooku k tvrdšímu postupu vůči konkurenci. "Drželi jsme se zásady, že konkurentům neumožníme využívat naši platformu," reagoval během dnešního slyšení miliardář.

29. července 2020 · 23:08

Slyšení pokračuje.

29. července 2020 · 22:58

Portál CNBC si všímá, že Bezos volí odlišnou rétoriku než ostatní vypovídající. Zatímco Pichai, Cook a Zuckerberg mají mnohdy sklon k odporování zákonodárcům, Bezos reaguje spíše s pochopením pro otázky a obavy kongresmanů.  Dává najevo, že pokud se jejich výtky potvrdí, je připraven situaci napravit.

29. července 2020 · 22:44

Kongresmani vyhlásili přestávku.

29. července 2020 · 22:06

Amazon se stále výrazněji prosazuje i na trhu s chytrými reproduktory. Kongresmany zajímá i tato oblast. "Ano, chytré reproduktory Amazonu se mohou prodávat pod výrobními náklady. Je to ale v důsledku velkých slevových akcí," uvedl Bezos k možnému zneužívání postavení své firmy.

Bezos během slyšení v Kongresu
Bezos během slyšení v Kongresu
29. července 2020 · 21:48

Akcie Facebooku posilují o 1,2 procenta.

Facebook
Facebook
29. července 2020 · 21:22

Sundar Pichai v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami v USA slíbil, že Google zachová zásady politické neutrality a nebude napomáhat zvolení vybraného kandidáta.

29. července 2020 · 21:13

Detailní zpráva obvinění vznesených antimonopolním podvýborem proti čtveřici platforem a doporučení, která se budou týkat omezení jejich moci na trhu, by mohla být zveřejněna koncem léta nebo na podzim, píše Reuters s odkazem na obeznámené zdroje.

29. července 2020 · 21:01

Na otázku, zda Amazon využívá k získání byznysové výhody obchodní data podniků, které přes největší světový e-shop nabízejí své produkty, Bezos odmítl odpovědět stylem "ano/ne". Nemůže prý zaručit, že k takové praxi nikdy nedošlo.

29. července 2020 · 20:39

Investory to, co slyší, zřejmě nijak neznervózňuje. Akcie mateřské firmy Googlu rostou o téměř dvě procenta. Zřejmě je víc zajímá ujištění ze strany Fedu, že hodlá americkou ekonomiku nadále podporovat všemi dostupnými prostředky.

29. července 2020 · 20:14

Otázky nyní míří na zakladatele Facebooku Zuckerberga: Co jste myslel tím, že jste kdysi označil Instagram jako hrozbu? Znamená to, že Facebook koupil tuto aplikaci z obav z konkurence? 

Zuckerberg: Jasně jsem uvedl, že Instagram představoval konkurenci v oblasti služeb na sdílení fotografií. Po akvizici Facebookem jsme ale Instagramu pomáhali růst. 

Mobilní aplikace
Mobilní aplikace
29. července 2020 · 19:59

Předsedající slyšení David Cicilline směrem k šéfovi Googlu SundaruPichaiovi: Proč se Google uchyluje k tomu, že krade obsah ostatních webových stránek a vydává je za svůj? Nejsou navíc v rozporu zájmy uživatele internetového vyhledávače mít přístup k nejlepšímu možnému obsahu a zájmy Googlu přesměrovat uživatele na obchodně spřízněné platformy? Pichai podobná slova odmítá s tím, že se Google vždy snaží nabízet co nejlepší zákaznický zážitek.

29. července 2020 · 19:54

Úspěch technologického sektoru odráží úspěšný příběh Spojených států, řekl na úvod svého projevu zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Zdůraznil ale, že dnes tvoří polovinu předních technologických společností čínské firmy.

29. července 2020 · 21:54

"Věřím, že Amazon by měl být předmětem zkoumání. Stejně jako všechny velké instituce," uvedl Bezos.

29. července 2020 · 19:38

Jeff Bezos začal vystoupení příběhem o své matce, která otěhotněla už během studia na střední škole. Připomněl i svého adoptivního otce s kubánskými kořeny. "Nenarodil jsem se do materiálního bohatství," deklamoval zakladatel Amazonu.

Slyšení v Kongresu USA.
Slyšení v Kongresu USA.
29. července 2020 · 19:21

“Zakladatelé USA se nesklonili před králem a ani my bychom neměli pokleknout v tomto případě před vládci on-line ekonomiky," prohlásil Cicilline.

29. července 2020 · 19:18

Předsedající slyšení David Cicilline v úvodní řeči nastínil, které oblasti byznysu digitálních obrů považuje za problematické.

  • Údajně využívají svou digitální infrastrukturu k tomu, aby získávali důležité informace o konkurenci.
  • Čtveřice korporací má prý zneužívat své postavení k dalšímu umocňování vlastní moci pomocí prosazování svých produktů a služeb. Firmy jako Amazon už dávno nepůsobí jen v jednom odvětví.
29. července 2020 · 19:05

Slyšení bylo zahájeno.

29. července 2020 · 18:44

Prezident Donald Trump má na postavení velkých technologických firem jasný názor. Amazonu a spol. vyhrožuje, že jejich postavení upraví pomocí svého dekretu, pokud v podobném duchu nezačne konat Kongres. Zejména sociální sítě často obviňuje z toho, že se jejich správci chovají nefér a zavádějí prvky cenzury.

29. července 2020 · 18:42

Čekání se protahuje.

29. července 2020 · 18:13

Začátek slyšení má zpoždění. K zahájení akce má dojít kolem 18:40.

29. července 2020 · 15:40

Akcie Applu, Amazonu, Facebooku i mateřské společnosti Googlu zahájily obchodní den na Wall Street růstem až o jedno procento.

29. července 2020 · 10:10

Vítejte u on-line přenosu E15 ze slyšení v americkém Kongresu. Událost začne 18:00.