Meta spustila Threads. Náhradník Twitteru má ale problémy v EU, sbírá moc osobních údajů

Webová stránka aplikace Threads zatím vypadá takto.

Webová stránka aplikace Threads zatím vypadá takto. Zdroj: Threads

Společnost Meta, která vlastní Facebook nebo Instagram, v noci ze středy na čtvrtek spustila novou síť Threads. Ta má konkurovat sociální síti Twitter, která čelí od doby, co ji koupil miliardář Elon Musk, kritice od svých uživatelů. V Česku ale zatím není možné aplikaci stáhnout, stejně tak ve všech zemích Evropské unie, a to kvůli nejasnostem ohledně zpracování osobních údajů. Podle The Guardian je aplikace dostupná přibližně ve stovce zemí po celém světě.

Nové uživatele na nové sociální síti přivítal její zakladatel Mark Zuckerberg, který je také zakladatel a CEO společnosti Meta. Jeho první zpráva získala během několika minut tisíce "lajků". 

Zuckerberg uvedl, že Threads překonaly milník 10 milionů registrací během sedmi hodin od spuštění. Dvě hodiny poté, co Meta oficiálně spustila Threads, se přihlásilo 2 miliony lidí, čtyři hodiny po spuštění už to bylo pět milionů, uvedl Techcrunch.com.

Média uvádějí, že Threads, jak vizuálně tak funkčně, velmi připomíná Twitter. Nicméně, uživatelé mají možnost psát delší zprávy, až do maximální délky 500 znaků, ve srovnání s 280 znaky, které Twitter nabízí většině uživatelů. Video příspěvky na nové platformě mohou dosáhnout až pěti minut.

Přístup do Threads je možný prostřednictvím Instagramu, což je podle deníku Wall Street Journal (WSJ) "strategický tah, který by mohl aplikaci ještě více zpopularizovat". Instagram má každý měsíc více než dvě miliardy aktivních uživatelů, naopak Twitter jen kolem 364 milionů.

Meta vyvíjela Threads od letošního ledna pod krycím názvem Project 92. Podle produktového ředitele Chrise Coxe cítila společnost, že se mezi uživateli a tvůrci obsahu zvýšila poptávka po platformě, která by na rozdíl od Muskova Twitteru byla „řízena rozumně“. Samotný název Threads je ale ještě starší – Meta si jej zaregistrovala v roce 2019, kdy chtěla vyvíjet vlastní aplikaci schopnou konkurovat Snapchatu. Tuto myšlenku nakonec firma opustila, název Threads si ale ponechala.

Silná konkurence pro Twitter

O aplikaci Threads se od začátku mluví jako o přímé konkurenci Twitteru, což potvrzuje i oficiální popis v App Storu. Ten Threads označuje za „místo, kde se scházejí komunity, aby diskutovaly o tom, co je zajímá dnes, a i o tom, co bude zajímavé zítra“. Podle Mety bude pomocí Threads možné kontaktovat přímo svoje oblíbené tvůrce, ale i vytvářet loajální skupiny followerů, se kterými by uživatelé sdíleli svoje nápady a názory.

Přímá návaznost na Twitter je ještě patrnější z hlediska plánovaného data vydání, tedy 6. července. Mluví se o tom, že Meta vývoj aplikace Threads uspíšila, aby využila problémů, do kterých se Twitter dostal po převzetí Elonem Muskem. Sociální síť pod jeho vedením od srpna loňského roku často prochází chaotickými změnami. I kvůli nim klesla hodnota sociální sítě na 15 miliard dolarů, Musk ji přitom kupoval za 44 miliard.