Omezování prostředníků a kontraktorů v IT. Firmy chtějí zaměstnance nabírat napřímo

Firmy si chtějí zaměstnance v IT sektoru prostřednictvím interního náboru lépe vybrat i snadněji udržet.

Firmy si chtějí zaměstnance v IT sektoru prostřednictvím interního náboru lépe vybrat i snadněji udržet. Zdroj: E15/Midjourney

IT společnosti omezují nábor OSVČ i agenturních pracovníků. V prvním případě za tím může být snaha udržet si tolik potřebné zaměstnance nastálo, v tom druhém touha ušetřit za poplatky agentuře. Ukázalo se to koneckonců i na příkladu České spořitelny. Ta sice propouští stovky zaměstnanců, jak zjistil deník e15, naopak stovku IT specialistů chce ale nabrat. 

IT oddělení firem řeší stále častěji komplexní provázaní aplikací, náročnější bezpečnostní otázky i digitalizaci, což se týká kupříkladu i bank. „Proto je tendence k posilování role IT a k jejímu užšímu propojení s ostatními odděleními firmy,“ říká šéf softwarové společnosti Arkance Systems Jan Binter. Tomu lépe odpovídá právě model interních zaměstnanců, případně si podniky nechávají celé IT zajistit jinou firmou.

„Určitě souhlasíme s tím, že IT firmy ustupují od využívání volných kapacit kontraktorů k IT zakázkám. Koneckonců i u nás vidíme, jak se zvýšila potřeba stavět spíše interní týmy,“ souhlasí šéf softwarového studia Iguana Paul Tesar. Ve studiu podle něj vždy upřednostňovali interní zaměstnance, tradiční externí kontraktory využívali jen výjimečně, například v minulosti touto cestou řešili kapacity v oblasti designu a grafiky. Loni ale založili vlastní oddělení pro design, potřeba využívat kontraktory tak vymizela. Interní zaměstnanci jsou navíc podle Tesara loajálnější a pomáhají firmě v růstu.

Že se firmy snaží čím dál více nabírat kandidáty na IT pozice samy, vyplynulo i z nedávného průzkumu personální agentury Grafton. „Netvrdím, že kontraktoři z trhu vymizeli, ale tato alternativa se omezuje,“ vysvětluje šéf Graftonu Martin Malo. 

Šéf pracovního portálu StartupJobs Filip Mikschik vnímá posun hlavně v tom, že firmy nyní chtějí s případnými kontraktory pracovat napřímo. Ještě před rokem podle něj přitom bylo běžné, že firmám zajišťovaly IT agentury i celé týmy, protože bylo obtížné a nákladné nalákat jednotlivé zaměstnance. Vzhledem k aktuálnímu stavu na trhu se ale i programátoři, kteří dříve ignorovali desítky nabídek týdně, musejí trochu snažit.

„Pro firmy je tak mnohem jednodušší získat kontraktory k přímé spolupráci. A je to pro ně i výhodnější, protože odpadá marže těchto IT agentur,“ tvrdí Mikschik. Díky tomu je také více programátorů na trhu, protože agentury nemají tolik zakázek a samy snižují stavy. Jde podle něj ale o dočasnou situaci a nepředpokládá, že by dlouhodobě přetrvala.

Firmy šetří

Také podle technické náborářky společnosti Omio Zuzany Brožové je omezení kontraktorů do jisté míry dané aktuální situací na trhu, kdy firmy pozastavují nábory a dočasně šetří. „Pokud se firmy rozhodují náklady snížit, typicky bohužel v jedné z prvních linií propustí kontraktory, kteří mívají kratší výpovědní lhůty a obecně jednodušší rozvázání byznysového vztahu,“ popisuje Brožová.

Na trhu je tím pádem o něco více dostupných kandidátů. Důvod, proč firmy omezují pracovníky od agentur, je podle ní přitom jasný – chtějí si hledat zaměstnance napřímo a nechtějí platit třetí straně. „Nezaznamenali jsme nárůst potřeby kontraktory využívat, spíše naopak. Tento rok se nám výborně daří nabírat vlastní zaměstnance, už jsme naše pražské vývojové centrum posílili zhruba o třicet kolegů,“ doplňuje.

Že firmy omezují agenturní zaměstnance nejen v IT, ale například i ve výrobě, pozoruje i manažer náboru a marketingu personální agentury ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Trend dávat lidem větší jistotu je podle něj totiž v době nedostatku zaměstnanců patrný. Za snižováním počtu „ičařů“ vidí ale i rostoucí postihy ze strany státu, který se zaměřuje na švarcsystém a zastřené formy trvalých pracovních poměrů. V oboru IT specialistů dojde podle šéfky ManpowerGroup Jaroslavy Rezlerové ke konsolidaci. Specialistů je totiž tak strašně málo, že je pro firmy důležité, si zaměstnance úvazkem „zajistit“.

Eva Málková, HR manažerka společnosti Twisto, vnímá sílící trend investování do vlastních náborových týmů, vytváření atraktivní značky a do dalších aktivit, díky kterým jde pak lépe obsadit IT role vlastními silami. „Osobně věřím, že je to cesta dobrým směrem. Pokud firma pracuje pouze s kontraktory, ti často přecházejí poměrně rychle z projektu na projekt a je tak těžké například udržet ve firmě know-how a znalost kódu,“ přibližuje. 

Ne všechny IT firmy to ale vidí stejně. Ve společnosti MoroSystem také preferují své zaměstnance, šéf společnosti Tomáš Páral však tvrdí, že u konkurenčních firem se výrazný poměr kontraktorů nijak nesnížil. Naopak podle něj „ičařům“ nahrává nedostatek kandidátů, a tak i velké korporace poptávají celé externí týmy. Petr Moroz, šéf platformy Scaut, která ověřuje informace o kandidátech, zase vnímá citelný nárůst poptávky po ověření živnosti zájemců o práci. Hlavně když pocházejí ze státu, kde neexistují registry s podobnými informacemi, jako je Řecko, Estonsko či Turecko. A to se bez prostředníka dělá těžce.

Situace je podle šéfa vývojářského studia Elevup Daniela Jay Letta rozdílná v segmentu korporací, kde je stále obvyklé zaplatit si externí IT tým, a u malých a středních společností. „Souhlasím, že ty si většinu zvládnou odbavit samy a kontraktory a subdodávky budou používat méně,“ zakončuje.