Pandemie probourává cestu telemedicíně. Vývojáři Meddi hub spouštějí celoplošnou aplikaci

Aplikace Meddi app propojuje lékaře a pacienta.

Aplikace Meddi app propojuje lékaře a pacienta. Zdroj: Meddi hub

Aplikace Meddi app.
Spomulajitel společnosti Meddi hub Jiří Pecina.
3
Fotogalerie

Koronakrize urychlila digitalizaci v řadě segmentů, v tom nejzasaženějším – ve zdravotnictví – se však komunikace lékaře s pacientem výrazněji nezměnila celá desetiletí. Změnit to chce česká vývojářská společnost Meddi hub, která po měsících testování spouští digitální aplikaci první plnohodnotné telemedicíny. Projekt podporují i lékaři.

Meddi hub vyvinul aplikaci Meddi app, která podle odborníků vnese do českého zdravotnictví dlouho očekávané změny. Umožňuje bezpečné vzdálené spojení s lékařem přes šifrovaný videohovor nebo chat a digitalizaci administrativních úkonů, jako jsou potvrzení, recepty a objednávky u lékaře. V aplikaci jsou teď registrovány dvě tisícovky lékařů.

„Splňuje parametry, které od takové aplikace očekáváme,“ hodnotí předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Digitální platformu podporuje i Spolek Mladí lékaři, který se podílel na vývoji a testování.

„O telemedicíně se dosud hodně mluvilo, přitom málokdo dokáže říci, co všechno tento pojem zahrnuje. Aplikace Meddi app je ale na tomto poli jednoznačně technologicky nejdále,“ hodnotí Martin Kočí, předseda spolku Mladí lékaři.

Za hlavní považuje, že je aplikace univerzální, bezpečná a zároveň bez jakéhokoli prostředníka umožňuje kontakt pacienta s lékařem – od zadání požadavku pacienta přes přímé spojení s lékařem všemi možnými kanály. Takovou šíři záběru podle něj Meddi app nabízí jako jediná aplikace na českém trhu.

„Hlavní výhodou je, že univerzální rozhraní aplikace bude moci využívat každé zdravotnické zařízení. Dosud telemedicínské systémy fungovaly jen pro určité skupiny pacientů či lékařů, například v síti poliklinik,“ vysvětluje Jiří Pecina, majitel společnosti Meddi hub. 

Byznys model firmy Meddi hub stojí na třech pilířích. Jedním ze zdrojů peněz je úprava aplikace pro firmy, který ji zaměstnancům poskytují jako zaměstnanecký benefit. Dalším je možnost pacienta dokoupit si k bezplatné verzi například elektronizaci zdravotnické karty. Poslední službou je úprava aplikace na míru konkrétního zdravotnického zařízení. 

„Rozhodli jsme se pro společnost Meddi hub, protože jejich řešení bylo na trhu v nejpokročilejší fázi vývoje, jejich tým navíc dokázal reagovat na naše požadavky a přizpůsobil řešení našim potřebám,“ uvádí Jiří Šedo, náměstek brněnského Masarykova onkologického ústavu.

Telemedicíně nahrávají i poslední legislativní úpravy. V rámci mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví začaly pojišťovny telemedicínské konzultace proplácet již začátkem epidemie. Od září má být telemedicína pro lékaře ještě výhodnější.

„Za úkon na dálku dostane lékař víc, než kdyby mu pacient přišel do ordinace. Pojišťovna se tak snaží zamezit kontaktům, a bránit tak šíření koronaviru,“ popisuje náhlé změny ve zdravotnictví Pecina.

Vývoj aplikace trval čtyři roky a stál přes 200 milionů korun. Už letos však chce Meddi hub utržit z rozjetých projektů sto milionů. Firmu z 95 procent vlastní Jiří Pecina s manželkou, zbytek připadá doktoru Martinu Přibylovi. Kapitál společnosti pochází zejména z dřívějšího prodeje sítě autobazarů Eurocar.

Meddi hub není jediný, kdo nabízí prvky telemedicíny. Dosud nejpokročilejší na trhu byla platforma největšího poskytovatele ambulantní péče v Česku, společnosti EUC.